У Гонконзі поліція рано-вранці 17 жовтня провела операцію з видалення барикад, наметів, плакатів і парасольок протестувальників у районі Монг Кок.

Перед ліквідацією укріплень кілька сотень поліцейських оточили місцевість, на якій закріпилися протестувальники.

Таким чином поліцейським вдалося впоратися з акцією протесту, яка тривала три тижні.

Перед початком операції поліція вказала протестувальникам, що вона прибиратиме тільки дорожні блоки, намети і все те, що перешкоджає нормальному руху. При цьому протестувальникам пропонувалося залишитися збоку від дороги і забрати самим свою приватну власність, повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на South China Morning Post.

Розбираючи барикади, поліція використовувала вантажівки з підйомними кранами.

Як раніше повідомляв ForUm, приводом для масових протестів стала відмова китайської влади від проведення у 2017 році вільних демократичних виборів глави адміністрації Гонконгу. Влітку активісти провели онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тис. осіб, що виступили за вільні вибори, але Пекін результати голосування проігнорував.

У ніч на 28 вересня лідер опозиційного руху Occupy Central - професор права університету Бенні Тай оголосив про початок акції непокори. Протестувальникам вдалося вивести на вулиці десятки тисяч людей, значну частину їх складають студенти.

11 жовтня Китай відмовився змінювати модель управління Гонконгом, заявив прем'єр Державної ради КНР Лі Кецян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом