Росія воліє розвивати співробітництво з країнами східного регіону паралельно з співпрацею з ЄС. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на зустрічі з членами Асоціації європейського бізнесу (АЄБ).

«Наш давній стабільний курс на нарощування співробітництва з державами Сходу буде здійснюватися у будь-якому випадку, але ми хотіли б робити це не в якості альтернативи співпраці з ЄС, а паралельно з нею», - підкреслив міністр.

Лавров також підкреслив, що Росія продовжує вважати європейців партнерами, незважаючи на деякі заяви з Брюсселя.

«На жаль, ми зустрічаємося далеко не в найсприятливіших умовах», - сказав він.

За словами Лаврова, в ході минулих контактів мова йшла про те, що відносини між РФ та ЄС підійшли до моменту істини, «коли необхідно відповісти на питання, чи є ми стратегічними партнерами, чи залишаємося геополітичними суперниками».

«Наші європейські партнери, а ми продовжуємо вважати їх партнерами, які б заяви не звучали з Брюсселя, зробили на цій розвилці свій вибір», - зазначив міністр.

Лавров також зазначив, що Росія була змушена реагувати на санкції - хто ввів їх, той повинен і скасувати.

«Рішення Брюсселя, зокрема, введення санкцій щодо Росії, приймалися під сильним американським тиском, - сказав він. - Сьогодні важливо прояснити питання про перспективи нашого співробітництва», повідомляє «ТАСС».

Росія, зазначив міністр, «зайняла щодо України позицію правди і справедливості в Україні».

За словами Лаврова, «санкції - це одноправний інструмент, санкційний шлях - не наш вибір». «Нас змусили відреагувати, - підкреслив міністр. - Хто ввів санкції, той і повинен їх скасовувати».

«Санкції шкідливі, вони протиправні, - підкреслив міністр. - Вони не сприяють деескалації ситуації в Україні».

Росія розраховує, що Єврокомісія відмовиться від політично ангажованих підходів щодо «Південного потоку», заявив Лавров.

«Проект дозволить мінімізувати транзитні ризики поставок російського газу споживачам в ЄС, що повністю відповідає заявленим в Брюсселі цілям забезпечення енергобезпеки в Європі, - сказав Лавров. - Розраховуємо, що Єврокомісія відмовиться від політично ангажованих підходів до спорудження цього газопроводу і буде виходити з життєвих інтересів населення та бізнесу держав ЄС».

Спроба розірвати економіки Росії, Білорусії і України не буде сприяти успішному бізнесу, також заявив глава МЗС РФ.

«Спроба розірвати ці економіки (Росії, Білорусії та України) не буде сприяти успішному розвитку бізнесу, - сказав він. - Сподіваюся, і представники сусідніх країн це теж розуміють».

«Велику європейську країну - Україну - змусили зіграти в гру «свій-чужий», - зазначив міністр. - Визначити, в якому напрямі - схід чи захід - Києву слід розвивати свої стратегічні інтереси».

«Не випадково іноземні компанії, що працюють в Росії, захоплюють сферу діяльності в Білорусі та Україні, розуміючи, що економіки цих країн тісно пов'язані між собою, - зауважив Лавров. - Спроба розірвати їх не буде сприяти успішному розвитку бізнесу».

Міністр висловив надію, що «представники сусідніх країн це теж розуміють».

Нагадаємо, Євросоюз ввів заборону на організацію боргового фінансування для трьох найбільших оборонних концернів Росії - «Уралвагонзаводу», «Оборонпрому» і Об'єднаної авіабудівної корпорації (ОАК). Також США застосували санкції проти Росії, включивши туди «Сбербанк Росії», компанії «Газпром», «Лукойл», «Сургутнефтегаз», «Транснефть», «Газпром нафта», а також п'ять оборонних і високотехнологічних держкорпорацій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31