Лауреатом Нобелівської премії миру стала 17-річна пакистанська правозахисниця Малала Юсуфзай.

Юсуфзай стала наймолодшим в історії лауреатом престижної нагороди. Уродженку округу Сват номінували на премію депутати норвезької Робочої партії. Історія Малали почалася в 2009 році, коли їй було 11 років. Вона завела інтернет-блог, в якому розповідала про своє життя та навчання в одній зі шкіл Свата, де в той час тривало збройне протистояння між урядовими військами та ісламістами, які заборонили дівчаткам отримувати середню освіту.

«Щоденники пакистанської школярки» публікувалися всесвітньою службою Бі-бі-сі. З роками популярність дівчинки зростала вона давала інтерв'ю західним ЗМІ, стала героїнею кількох документальних фільмів, почала брати активну участь у роботі місцевої комісії з прав дітей, передає ТАСС.

У жовтні 2012 року на неї скоїли замах бойовики руху «Талібан». Дівчина дивом вижила після кульового поранення в голову та шию і після лікування у Великобританії продовжує боротьбу за право жінок на освіту. У червні минулого року вона виступила в ООН з промовою, яку називають однією з найсильніших серед усіх, що були виголошені в стінах нью-йоркської штаб-квартири Організації за останні кілька років.

У списку на Нобелівську премію миру було 231 осіб та 47 громадських і міжнародних організацій. У тому числі - Папа Римський і досить відомий Едвард Сноуден.

Останні два роки Нобелівську премію миру отримували організації. У 2013 році була нагороджена Організація із заборони хімічної зброї за затверджений план зі знищення хімічної зброї в Сирії. Роком раніше премія миру була присуджена Євросоюзу за внесок у зміцнення миру і демократії в Європі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36