Уряд вирішив ще на місяць - до 1 листопада - продовжити надзвичайні заходи на електроенергетичному ринку, запроваджені в серпні у зв'язку з труднощами із забезпеченням вугіллям і газом української генерації. Ситуація в енергетиці у вересні не змушувала Кабмін вдаватися до екстраординарних заходів. Але є всі підстави очікувати, що їх застосують у листопаді-грудні.

Розпорядження про продовження надзвичайних заходів ще на місяць, прийняте ще 1 жовтня, Кабмін оприлюднив тільки вчора. Цей документ практично повністю повторює попередній, від 13 серпня. Відповідно до цих двох документів, всі суб'єкти електроенергетики повинні діяти у відповідності зі стандартами безпеки функціонування об'єднаної української енергосистеми і вказівками Національної енергетичної компанії «Укренерго».

Виходячи з розпорядження, надзвичайні заходи запровадять, якщо станеться пошкодження енергоустановок або втручання в їх роботу, здатне викликати порушення режиму допустимих перетоків електроенергії, а також перевантаження, які можуть призвести до обмеження енергоспоживання більш ніж на 100 МВт.

Також надзвичайні заходи можуть запровадити, якщо протягом трьох діб відбувається зниження резерву енергогенерувальних потужностей об'єднаної енергосистеми України нижче допустимого рівня, резерв палива на ТЕС знижується нижче 20-денного запасу, істотно обмежується постачання газу, якщо повної оплати електроенергії немає протягом трьох місяців або якщо оплата виробленої електроенергії генеруючим компаніям нижче 90%.

Уряд у вигляді надзвичайних заходів може обмежити ціни на ринку електроенергії, встановити особливі умови її продажу, ввести обов'язкові вимоги з виробництва електричної енергії, її постачання та продажу, а також особливі умови експорту-імпорту електроенергії.

Дозволене урядом ручне управління енергогалуззю вже знадобилось. Зокрема, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан вчора заявив, що у зв'язку з дефіцитом електроенергії для власних потреб Україна на 50 % обмежила її поставки в Крим, а також повністю припинила експорт електроенергії в Білорусь. Також ряд блоків Бурштинської ТЕС, яка входить до складу «Бурштинського енергоострова» і традиційно постачала електроенергію на експорт, переведені на українську енергосистему. Міністр поскаржився, що поки Україна не може повністю припинити експорт електроенергії в Молдову, оскільки через її територію відбувається енергопостачання Одеської області, а також повністю перевести Бурштинську ТЕС на роботу в українській енергосистемі. Це необхідно узгодити з європейськими компаніями, що займе кілька місяців.

За даними Міненерговугілля, запаси вугілля на складах теплових електростанцій і теплоелектроцентралей, що є головною причиною занепокоєння енергетиків, продовжують знижуватися. Протягом вересня вони скоротилися майже на 10 % і до 1 жовтня становили 1,9 млн т. На 1 жовтня минулого року запаси становили 4,4 млн т. Юрій Продан вчора заявив, що станом на початок жовтня приватні компанії закупили в Росії 300-400 тис. т вугілля, хоча раніше говорив, що до кінця року ДТЕК і «Донбасенерго» планували імпортувати з Росії близько 4 млн т.

Тим не менш, за винятком обмеження експорту електроенергії, а також локальних і нетривалих відключень українських споживачів від енергопостачання на пару годин до початку вересня, енергетиками досі не довелося застосовувати надзвичайних заходів.

«Поки цей надзвичайний стан ніхто толком не використовував, і слава Богу!» - прокоментував «Капіталу» ситуацію на енергоринку заступник генерального директора Центру дослідження енергетики Вадим Гламаздін. Однак він вважає, що необхідність використання деяких з надзвичайних заходів вельми вірогідна у листопаді-грудні. «Всі розуміють, що зима буде важка», - сказав експерт.

Юрій Продан вчора зазначив, що графіки відключення споживачів на випадок аварійних ситуацій вже узгоджені.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом