Кабінет Міністрів влаштовує показуху замість реальної боротьби з корупцією. Про це йдеться в заяві Партії регіонів, оприлюдненій на її офіційному сайті.

Пропонуємо повний текст заяви:

«7 жовтня за ініціативою прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка у Верховній Раді буде розглянуто пакет так званих антикорупційних законів. Викликає подив: що заважало уряду в попередні сім місяців роботи боротися з корупцією? Сьогодні, за 20 днів до виборів, це питання піднімається виключно з метою підвищення власного рейтингу в очах виборця.

Ті, хто сьогодні уособлює корупцію, боротися з корупцією не можуть за визначенням!

У часи, коли нинішні політичні сили вже перебували при владі (2005 - 2009 роки), теж здійснювалися «паперові» спроби боротьби з корупцією: за період керівництва країною президентом Віктором Ющенком видавалося 11 указів по боротьбі з цим соціальним злом. Жоден з них не виконано! Є підозра, що нинішня антикорупційна програма буде мати ті самі наслідки: адже її мета - це не реальні результати, а передвиборча риторика.

Вважаємо, що головні джерела корупції в державі - це земельні відносини в містах (землі несільськогосподарського призначення), державні закупівлі та рекет з боку правоохоронних органів та центральних органів виконавчої влади. Саме ці сфери мають бути реформовані з метою мінімізації можливостей негативного впливу на ситуацію в економіці та на суспільство в цілому.

Ми пропонуємо:

Перше: встановити прості та прозорі правила проведення земельних аукціонів відповідно до планів розвитку міст.

Друге: передати не менше 80% державних замовлень та проведення тендерів сільським, районним та міським радам, одночасно забезпечивши громадський контроль на місцях і децентралізувавши грошові потоки на користь місцевих рад.

Третє: вважаємо за необхідне радикальне скорочення органів, що впливають на розвиток підприємництва в нашій країні у дозвольній, регуляторній та правоохоронній сферах.

Україні не потрібні економічні підрозділи в МВС, УБЕЗ і економічний департамент УБОЗу, економічні підрозділи в Генеральній прокуратурі України та Службі безпеки України. Абсолютно весь контроль у сфері економічних злочинів повинен бути в компетенції Податкової адміністрації, яку в свою чергу потрібно радикально реформувати. Країні з 34 тисячами підприємств не потрібні 60 тисяч податківців!

На жаль, нічого цього не передбачено у пакеті законів, нібито спрямованих на боротьбу з корупцією. Ми не бачимо в уряду розуміння принципів функціонування корупційних схем. Замість цього ми бачимо бажання боротися з наслідками, а не з причинами. Ми бачимо виключно чергові фрази і красиві гасла, з чого випливає, що влада не збирається боротися з корупцією, а живе за принципом уряду 2005 року: «Корупція є скрізь, де ми не беремо участь особисто».

Влада пропонує замість скорочення кількості дармоїдів, які паразитують на тілі української економіки, створити додаткову контролюючу структуру - Антикорупційне бюро. Заочне кримінальне переслідування за корупційні дії, що до недавнього часу жорстко критикувалося колишньою опозицією, тепер зводиться до рангу доброчинності. Законодавство, запропоноване Кабінетом Міністрів, занадто примітивізує корупцію і створює ілюзію легкого вирішення питання.

Відсутність системності в підходах і відсутність бачення реальних шляхів боротьби з корупцією з боку уряду, який з одного боку підкреслює необхідність викорінення соціальної хвороби, а з іншого - не може відмовитися від гіперзбагачення, приводить нас до думки про те, що пакет антикорупційних законів чекає та ж доля, що і попередні кампанії.

Суспільство ставить перед урядом просте і зрозуміле завдання: Україні, що розташована на 112-му місці з легкості ведення бізнесу (з 189 країн), потрібно увійти в двадцятку країн з найвищим рівнем сприяння підприємницькій ініціативі. На жаль, запропоновані урядом заходи ні на крок не наближають нас до цієї конкретної мети.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом