У вересні виробництво шампіньйонів в Україні порівняно з минулим роком скоротилося на 15-20%, повідомили в Національному грибному агентстві.

Невеликий дефіцит виник через відхід із ринку деяких виробників з кількох причин. По-перше, через зростання собівартості виробництва після підвищення курсу долара, до якого витрати прив'язані через засоби для захисту рослин та дезінфекції, а також ціни на паливо.

По-друге, в літній період собівартість виробництва залежить від тарифів на електрику, а взимку - від газу або твердого палива, які також дорожчають. Тому наприкінці серпня кількість господарств, які вирощують гриби на продаж, значно скоротилася, пишуть «Вести».

«Чотири тижні тому закрилося більшість господарств. Продавати печериці з 14-15 грн/кг - збиткове заняття», - заявив фермер-виробник з Київської області Леонід Мельниченко.

Ще одна причина скорочення кількості грибівників - конфлікт на Донбасі, де знаходяться господарства, які виробляли близько 15% загального обсягу українських грибів.

«Зокрема, під Донецьком, в Авдіївці знаходиться найбільше в Україні господарство, яке призупинило діяльність ще в травні. Але вони більше половини своєї продукції експортували в Росію, тому на внутрішньому ринку їх закриття позначилося не критично», - розповів директор Національного грибного агентства Максим Єнченко.

Користуючись дефіцитом, який не перекривається імпортом, ціни на гриби у третій декаді вересня зросли на 4-6 грн/кг в опті і замість 14-15 грн/кг вони зараз коштують 20-22 грн при оплаті готівкою. А за безналом (наприклад, для супермаркетів) ціни вище - 25-27 грн за кг. Тому вартість печериць на прилавках підніметься вже буквально через тиждень. «Якщо ще тиждень така ціна протримається на опті - гриби, які коштують сьогодні 25-27 грн, будуть коштувати 30 грн і вище за кілограм», - кажуть у Національному грибному агентстві.

Втім, оскільки восени на ринок повертаються господарства, які не займалися виробництвом грибів улітку з технічних причин (наприклад, деякі виробництва не обладнані системами охолодження), розцінки мають шанс і відкотитися. Але тільки якщо це дійсно станеться. За прогнозами експертів, збільшення пропозиції товару може дещо відкотити ціни до кінця жовтня. Але все одно вони вже не опустяться до торішнього рівня - близько 20-22 грн/кг у роздробі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48
Теги