Заступник губернатора Дніпропетровської області Геннадій Корбан візьме реванш за націоналізовані активи в Росії і Криму, пише «Капітал».

«Інтернетами гуляє інформація, що Гена Корбан зателефонував директору торговельного центру Ocean Plaza, що належить Ротенбергам (Аркадій і Борис Ротенберги - російські олігархи, які входять у найближче оточення президента Росії Володимира Путіна. - «Капітал»), і запропонував йому здаватися. Підтверджую. Цей дзвінок був. Більш того, дзвінками справа не закінчиться. Поки рашиські окупанти будуть грабувати нашу землю, а наш уряд буде мовчати, ми не заспокоїмося», - написав учора на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Борис Філатов.

Корбан відмовився спілкуватися з «Капіталом», а Філатов підтвердив, що дійсно сам писав процитоване вище повідомлення. Він розповів, що Корбан попросив керівництво Ocean Plaza надати установчі документи і таким чином підтвердити, що центр не належить російським власникам. «Але вони відмовилися», - підкреслив він.

Видання зазначає, що намір націоналізувати торговельно-розважальний центр Ocean Plazа Борис Філатов пояснив відповіддю на конфіскацію активів його, Геннадія Корбана та Ігоря Коломойського в анексованому Криму. «У нас забрали пансіонат «Енергетик», готель «Крим» і земельні ділянки. Суму збитків ми не підраховували», - пояснив Філатов.

Газета нагадує, що 3 вересня Державна рада Криму націоналізувала 82 об'єкти нерухомості, які раніше належали Коломойському. У перелік увійшли нежитлові приміщення, в яких раніше розташовувалися відділення Приватбанку, а також об'єкти, що перебувають у власності фінустанови, рекреаційні комплекси, нафтобаза, завод «Кримзалізобетон» і 32 автозаправки («Укрнафта», Sentosa Oil, ANP та «Авіас»). 10 вересня список поповнився п'ятьма земельними ділянками у Форосі загальною площею понад 66 га. В. о. глави Криму Сергій Аксьонов пояснив, що майно дніпропетровського губернатора буде продано на торгах, а гроші підуть на відшкодування вкладів кримчанам у Приватбанку. Аксьонов звинуватив власника групи «Приват» у тому, що ПриватБанк не повернув гроші вкладникам.

На початку вересня слідчий комітет Росії арештував офісну будівлю в Москві, що належить «Еліт-Холдингу», співзасновником якого є губернатор Дніпропетровської області. «Будівля заарештована «з метою припинення фінансування терористичної діяльності й інших злочинних дій щодо мирного населення південного сходу України», - сказано в повідомленні слідчого комітету Росії. У відповідь Коломойський заявив, що подає позов до Гаазького трибуналу на РФ з вимогою компенсувати збитки на $ 2 млрд.

Фінансова поліція, яка підпорядковується міністерству економіки і фінансів Італії, заморозила майно Аркадія Ротенберга: квартиру, чотири вілли, а також готель Berg Luxury в Римі, повідомила наприкінці вересня італійська газета Corriere della Sera. Вартість цих активів оцінюється в € 30 млн.

У прес-службі компанії «ТПС Нерухомість Київ», яка управляє Ocean Plaza, «Капіталу» підтвердили, що чоловік, який представився заступником губернатора Дніпропетровської області, дійсно дзвонив керівництву компанії. «Він висловив думку про те, що торговельно-розважальний центр Ocean Plaza належить російським громадянам і повинен бути націоналізований. Будь-яких законних аргументів або підстав для націоналізації співрозмовник не назвав», - йдеться у письмовій відповіді компанії на запит видання.

Крім того, ТРЦ належить західноєвропейській компанії, до складу якої входять британські менеджери, випливає з листа. «Щодо компанії санкції не застосовувалися, а серед її бенефіціарів відсутні які-небудь особи, включені до якихось санкційних списків, прийнятих у зв'язку з ситуацією в нашій країні», - пояснили у «ТПС Нерухомість Київ».

Торговельно-розважальний центр Ocean Plaza є найбільшим об'єктом столиці, а його торговельна площа становить 72 тис. кв. м. У 2012 р. компанії UDP і приватні інвестори продали центр компанії «ТПС Нерухомість». Сума угоди - $ 300 млн. Засновник «К. А. Н. Девелопмент» (компанія займалася реалізацією проекту) Ігор Ніконов каже, що всупереч чуткам, «ТПС Нерухомість» не належить братам Ротенбергам.

У нас є механізми, за допомогою яких можливо націоналізувати Ocean Plaza, каже Філатов. «Але я їх називати не буду», - додав він. Засновник інвесткомпанії «ТЕКТ» Вадим Гриб повідомив, що визнати операцію з продажу торговельного центру «ТПС Нерухомість» можливо, але для цього оскаржити її повинна або сторона покупця або продавця. «Команда Коломойського може становити, наприклад, інтереси продавця», - вважає він.

Нагадаємо, нинішній заступник губернатора Дніпропетровської області Геннадій Корбан має неоднозначну репутацію, яку заслужив на початку 2000-х. Його ім'я пов'язували зі зміною власників багатьох активів - «Дніпропетровський коксохімічний завод їм. Калініна», «Укртатнафта» та ін. Багато змін власників супроводжувалися скандалами і гучними судовими розглядами. Сам Корбан неодноразово називав себе в ЗМІ фахівцем із корпоративних конфліктів. Але жоден з опитаних «Капіталом» експертів так і не зміг пригадати випадку, коли Корбан анонсував свої дії в соціальних мережах. Широка громадськість зазвичай дізнавалася про зміну власників у процесі, постфактум, але ніколи заздалегідь.

Інструментів для отримання контролю над торговельно-розважальним центром Ocean Plaza може бути багато, каже партнер юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» Максим Копейчиков. Один із них - порушення кримінальної справи за будь-яким фактом, до якої можна прив'язати об'єкт як речовий доказ або ж застосувати арешт майна із забороною його використання. У разі визнання об'єкта речовим доказом теоретично можлива передача центру іншим особам, крім власника. І виключити те, що це будуть люди Коломойського, - не можна.

Ще один варіант - тиск на керівництво Ocean Plaza з метою викупу центру за заниженою ціною. «Судячи з того, що вже почалися вкидання в засоби масової інформації, тиск уже почався», - підсумовує експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

113