«Російські залізниці» (РЗ) не відзначають скорочення з початку 2014 року кількості митних операцій при відправленні вантажів з РФ в напрямку України, в тому числі у транзитному сполученні.

«З Росії, в тому числі транзит (вантажопотік. - Ред.) як ішов, так і йде», - заявив перший заступник голови Центру з митної діяльності РЗ Юрій Сиротич на брифінгу у вівторок, 30 вересня, в Москві. «(В цілому. - ІФ.) є незначний спад, але просто відбувся перерозподіл між залізничними пунктами пропуску через відомі обставини. Спад цей - не сказати щоб був дуже істотним, близько 10-12% з України в РФ», - додав менеджер.

«Все перебуває в стабільній ситуації, як працювали, так і працюємо», - зазначив своєю чергою на брифінгу заступник голови Головного управління організації митного оформлення і контролю Федеральної митної служби (ФМС) РФ Сергій Шкляєв.

Президент РЗ Володимир Якунін у липні заявляв, що нестабільність в Україні негативно впливає на обсяг залізничного навантаження в РФ. «Це також веде до падіння вантажної бази та вантажних перевезень в цьому напрямку», - казав він на селекторній нараді за підсумками роботи компанії в I півріччі, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Пізніше джерело в монополії заявляло, що російські вантажовідправники переорієнтовують експортні залізничні перевезення із Західного Сибіру та Уралу з портів Південно-Західної України (насамперед з Іллічівська та Одеси) на порти півночі та північно-заходу РФ. «Транспортувати вантаж зі сходу РФ у північно-західному напрямку, вочевидь, вигідніше, ніж перебудовувати логістику з Приволзької залізниці в обхід закритих прикордонних переходів на сході України. Вихід до чорноморських портів Росії зараз ускладнений літніми пасажирськими перевезеннями та перевезеннями в Крим, а маршрут через Московську залізницю з виходом на північ України дає прибавку за відстанню», - сказав співрозмовник агентства. При цьому він вказував, що таку тенденцію РЗ відзначають уже кілька місяців.

Обсяг навантаження з РФ в напрямку Іллічівська та Одеси приблизно на 10% нижчий, ніж роком раніше, казало джерело. При цьому явних проблем з транспортуванням вантажів територією Центральної та Західної України не відзначається, стабільний і сухопутний транзит через Західну Україну, додавав він.

Шкляєв на брифінгу у вівторок також зазначив, що представники ФМС і РЗ провели зустрічі з колегами із Державної адміністрації залізничного транспорту України («Укрзалізниця») на тему переходу з 1 жовтня до обов'язкового попереднього інформування. «Вели роз'яснення нових правил, щоб ні для кого це не стало новиною», - зазначив він.

Згідно з рішенням колегії Євразійської економічної комісії з 1 жовтня вантажовідправники та експедитори повинні будуть самостійно надавати РЗ через їхній сайт інформацію про вантаж - за чотири години до прибуття потяга на кордон. При цьому крім накладної та поїзної передатної відомості в електронному вигляді також повинні будуть надаватися додаткові відомості про вантаж з рахунка-фактури і пакувального листа та найменування вантажу. РЗ не менш ніж за дві години до прибуття потяга на прикордонну станцію будуть передавати цю інформацію ФМС. «Якщо щодо товарів, які ввозяться, попередня інформація не представлена в установленому обсязі та у встановлені терміни, то митними органами можуть бути застосовані додаткові форми контролю. Наявність попередньої інформації - умова ввезення товарів», - йдеться в матеріалах ФМС до брифінгу.

Передбачається, що нові правила спростять і прискорять перетинання кордону. Разом із тим «Укрзалізниця» у вівторок заявила, що з країнами Євросоюзу подібні питання вирішуються набагато простіше, а з Білоруськими залізницями вже відпрацьована інформаційна взаємодія. У головному комерційному управлінні компанії вважають, що мета цієї ініціативи - створити більш жорсткі умови для країн, що не входять в територію Митного союзу.

Наприкінці серпня РЗ також прийняли рішення підвищити на 13,4% тарифи на перевезення вантажів з України на ряд станцій Москви, Підмосков'я, а також прилеглих регіонів. Підвищувальний коефіцієнт буде поширюватися на залізничний імпорт вантажів через сухопутні російсько-українські прикордонні переходи Московської (МЗ) і Південно-Східної залізниць на «станції московсько-курського, московсько-рязанського і московсько-смоленського регіонів МЗ і московського регіону Жовтневої залізниці». «Фактично йдеться про станції курського, рязанського і смоленського напрямків Московської залізниці, а також напрямки Москва - Санкт-Петербург, розташованих у межах Підмосков'я з невеликими винятками», - пояснював «Інтерфаксу» представник РЗ.

При цьому перевезення вантажів з України через пункти пропуску «Рудня», «Красне», «Сураж» і «Злинка» на кордоні РФ і Білорусі здійснюватиметься за чинними тарифами. «Підвищувальний коефіцієнт введений у зв'язку з перевантаженістю інфраструктури МЗ для часткової переорієнтації імпортних вантажопотоків», - зазначив співрозмовник агентства в РЗ. Підвищувальний коефіцієнт «набуде чинності встановленим порядком» (протягом місяця після офіційного опублікування в корпоративній газеті монополії).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом