Співробітники Служби безпеки України не допустили реалізацію спланованого російськими спецслужбами викрадення на територію РФ українського військового літака-розвідника Су-24М.

За даними прес-центру відомства, 22 вересня був затриманий завербований російською військовою розвідкою для виконання цього завдання 44-річний громадянин України К., заступник командира авіаційної (розвідувальної) ескадрильї, який брав участь в АТО.

СБУ встановила, що залучення українського військовослужбовця до реалізації злочинних намірів російські спецслужби здійснювали в кілька етапів.

Пропозицію викрасти літак у РФ за матеріальну винагороду вперше було озвучено братом військового - громадянином Росії, полковником ЗС РФ у відставці, під час відвідування України у червні поточного року.

«Згодом, за задумом представників ГРУ ГШ ЗС РФ, дружина та неповнолітня дочка льотчика під час відвідування російських родичів були затримані в аеропорту Москви під час проходження паспортного контролю і примусово утримувалися близько трьох тижнів у готелях Москви і Санкт-Петербурга», - повідомили у відомстві.

У цей час співробітник російської військової розвідки, що має псевдонім Головлікар, встановив контакт з К. і запропонував здійснити перегін літака СУ-24М на один з аеродромів РФ на умовах отримання звання полковника ЗС РФ, продовження льотної кар'єри, придбання житла в Росії, а також отримання 30 тис. дол. та інших матеріальних благ. Водночас висловлювалися погрози фізичного насильства щодо членів сім'ї льотчика. В результаті К. погодився співпрацювати з ГРУ ГШ ЗС РФ.

За розробленим російськими спецслужбами планом льотчик мав у ході виконання бойових польотів у зоні АТО здійснити викрадення бойового літака і посадити його на аеродромі в м. Курськ (РФ).

Для виведення викраденого літака на аеродром посадки К. повинен був зустріти російський літак. У разі неможливості посадити літак на визначений аеродром через загрозу застосування засобів ППО пілот мав катапультуватися над територією РФ.

Протягом серпня-вересня здійснювалася підготовка до викрадення. Головлікар вимагав здійснити його швидше, погрожуючи фізичною розправою над сім'єю льотчика. До проведення протизаконної акції К. постійно схиляли під час телефонних розмов з території РФ його брат та дружина.

Листування з російським розвідником здійснювалася через електронну пошту шляхом передачі зашифрованих електронних повідомлень.

«Контррозвідка СБУ вчасно викрила злочинні наміри і зробила неможливим їх реалізацію шляхом відсторонення К. від польотів», - зазначили в прес-центрі.

Слідчим відділом УСБУ в Хмельницькій області розпочато кримінальне провадження за ст.111 Кримінального кодексу України (Державна зрада).

Льотчику загрожує до 15 років позбавлення волі.

У СБУ заявили, що «цього б не сталося, якби військовослужбовець вчасно повідомив українським спецслужбам про спроби його завербувати і не допустив виїзду сім'ї на територію РФ».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36