Уряд України виділяє кошти під незрозумілі цілі. Таку думку висловив ForUm`у директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, коментуючи виділення Кабінетом Міністрів України 500 мільйонів гривень для реалізації програми переходу на альтернативні джерела енергії.

«Кошти виділили незрозуміло на що. Незрозуміло, яким чином вони будуть витрачатися і що в результаті вийде», - зазначив Землянський.

«Виходить ситуація, коли запрягли коня позаду воза. Замість того щоб спочатку розробити програму по заміні обладнання на конкретних об'єктах з чітким розумінням того, скільки грошей для цього потрібно і який економічний ефект ми отримаємо, яка буде окупність, тобто - спочатку розрахунки, а потім виділення коштів, ми пішли «з хвоста». Уряд спочатку виділила гроші, а тепер починає думати, яким чином освоювати», - пояснив експерт.

При цьому Землянський підкреслив, що оцінити ефективність даної ініціативи уряду практично неможливо.

«Визначити, наскільки ця програма буде ефективною, наскільки це допоможе в майбутньому опалювальному сезоні і не тільки - сказати складно, тому що нема на чому робити розрахунки, немає даних для аналізу», - підсумував експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом