Зміцнюючи кордон з Росією, Україна могла би використати досвід США. Таку думку Forum'у висловив член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат від фракції «Свобода» Андрій Міщенко.

«З самого початку - це була наша ідея (звести захисну стіну на кордоні з РФ, - Ред.). Ми про це говорили ще рік тому, і у нас в програмі (партії «Свобода», - Ред.) все це є», - нагадав він.

На думку Міщенка, Україна, зміцнюючи кордон з РФ, могла би використати досвід США.

«Принцип дуже простий: виставляються бокси, засипаються землею. Це дешево, оскільки контейнери не металеві, а з полімерів. Стіна виходить 7 метрів заввишки. Знову ж таки, цю стіну можна встановити дуже швидко: 1,5 км за годину. Також, потрібно створити мінне поле. Електроніку встановити», - пояснив він, і додав, що бокси для обладнання «Стіни» можна отримати на допомогу від США.

«А як у нас буде зроблено і за які кошти - я не знаю. І чи не буде, як завжди, як колись на армію виділили кошти, а прем'єр-міністр розповідає, що половина з них лежить на рахунках Міноборони. Головне, щоб не вийшло так, що будують кілометр зміцнення, спишуть шалені кошти: і ні Стіни, ні грошей», - застеріг Міщенко.

Також він упевнений, що потрібно прибрати будь-які можливості для корупції. «Обов'язково має бути проведений тендер. І риторика, що, мовляв, держава в небезпеці, і швиденько все потрібно проводити, тут недоречна. Щоб не вийшло так, що олігархам підуть гроші, а держава ще й у боргах залишиться. Держава дійсно в небезпеці. Потрібно діяти прозоро й оперативно», - зазначив «свободівець».

За його словами, активно працювати на випередження незаконних дій має Антикорупційне бюро розслідувань.

Парламентарій підкреслив, що посилення кордонів - це не тільки питання безпеки, а й майбутньої європерспективи України.

«Вирішувати питання кордону нам необхідно. Це також буде предметом обговорення з ЄС, а в Євросоюз не вступити, якщо кордони залишаться колишніми», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35