Президент Литви Даля Грібаускайте пропонує внести в закон про суспільну інформацію поправки, згідно з якими не менше 90 відсотків ретрансльованих у Литві телевізійних програм мають бути офіційними мовами Європейського союзу, і таким чином скоротити кількість програм російською мовою з 30% до 10%.

Відповідні поправки президент вже підготувала і передала на розгляд сейму.

За словами Грібаускайте, такі заходи необхідні, щоб «захистити державу і суспільство від поширюваної дезінформації» у зв'язку з «більшим числом інформаційних атак і ворожою пропагандою».

Вона також зазначила, що схожий порядок діє в Німеччині, Франції, Словенії та на Мальті. Наразі до 30% всіх ретрансльованих програм в Литві становить продукція російських телеканалів.

«Згідно з проектом пропонується, щоб за пропаганду війни та підбурювання, заклики зазіхнути на суверенітет і незалежність Литовської Республіки Литовська комісія з телебачення і радіомовлення могла б не тільки обговорювати питання призупинення ліцензії на трансляцію чи ретрансляцію, але і призначати грошові штрафи», - йдеться в повідомленні прес-служби.

«Сьогодні ні в кого не виникає сумнівів, що інформаційна безпека є складовою національної безпеки. Недружня пропаганда, підбурювання до війни і нетерпимості, дезінформація зовні викликає загрозу безпеці та демократії нашої країни. Ми повинні вжити заходів і активніше інтегруватися в інформаційний простір Європейського союзу», - наводить прес-служба слова президента Литви, повідомляє РІА «Новости».

Раніше Литовська комісія з телебачення і радіомовлення через суд двічі припиняла мовлення «Першого балтійського каналу», що ретранслює програми російського «Першого каналу», а також строком на три місяці може призупинити ретрансляцію телеканалів «РТР-Планета» і «НТВ Мир». Приводом для цього послужили передачі, в яких було викладено погляд на історичні події в Литві і розвиток ситуації в Україні, що розбігається з офіційною позицією Литви.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом