«Газпром» готовий до арбітражного рішення про ціну поставок російського газу в Україну надати знижку в $100. Про це повідомив на прес-конференції міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Він пояснив, що ця пропозицію укладається в рамках чинного контракту на поставку газу і може бути прийнята додатковими угодами.

За його словами, борг «Нафтогазу України» перед «Газпромом» складає $5,3 млрд. Україна не оплатила 11 млрд кубометрів поставленого газу, зазначив глава Міненерго РФ, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Водночас міністр енергетики не виключив можливості несанкціонованого відбору газу Україною за транзит газу через її територію європейським споживачам.

«Ситуація напередодні опалювального сезону критична», - додав він.

За словами Новака, на сьогоднішній двосторонній зустрічі Росія-ЄС щодо газу також обговорювалися варіанти врегулювання питань погашення Україною боргу перед Росією. Розглядалися різні варіанти вирішення цієї проблеми, сказав міністр.

Як раніше повідомляв ForUm, загальний борг України за поставлений «Газпромом» газ досяг $5,296 млрд, заявив глава холдингу Олексій Міллер.

16 червня ВАТ «Газпром» перевів «Нафтогаз України» на режим передоплати.

На 6 вересня заплановані переговори з енергетичних питань за участю міністрів палива та енергетики України, Росії та Європейського союзу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40