Дуже багато експортерів зараз відчувають труднощі у зв'язку з тим, що орієнтовані на російські ринки, які для них поступово закриваються. За словами економіста Владислава Старинця, Європа тим часом відкривати додаткові квоти для України не поспішає.

Про це йдеться в редакційній статті на сайті Inpress під назвою «Падіння в безодню, або Чому вмирає українська промисловість».

«На жаль, Європа не відкриває нам додаткових квот, ніяких додаткових обсягів, і я скажу, що в Європі це одна з основних тем дебатів між виробниками, - зазначає Старинець. -У них йдуть палкі дебати за кожну тисячу тонн продукції. І Європа абсолютно не налаштована давати Україні ніяких додаткових квот ні по металургії, ні по машинобудуванню, ні по хімічній промисловості, ні по оборонній, природно, промисловості. Тому ситуація на Донбасі при такому розвитку подій залишається досить сумною і складною, тому що не буде збуту продукції, тим більше при такій ціні газу, яку ми зараз отримаємо», - говорить експерт.

Майбутнього у Донбасу в ЄС насправді немає, вважає економіст Юрій Гаврилечко. «Майбутнє Донбасу - це Південна Америка, це Азія, може, навіть Далекий Схід, але у ЄС він ні в якому разі нічого поставляти не може, навіть якщо вийде зробити продукцію конкурентоспроможною, оскільки європейський ринок жорстко захищений», - пояснює він.

«Останні дані статистики демонструють вкрай гнітючу картину у вітчизняній промисловості, яка завжди служила основою економічного зростання. Можна багато говорити про зростання ролі АПК, який в цьому році також переживає не найкращі часи, але факт залишається фактом - поки саме важка промисловість визначає економічне зростання держави, - йдеться в статті. - Отже, в липні поточного року промвиробництво впало відразу на 12,1% до липня 2013 року. Останній раз такий значний спад був зафіксований майже п'ять років тому - у вересні 2009 року, коли падіння склало 18,2%. Вже традиційно для нинішнього року настільки негативний результат «забезпечили»: вуглевидобуток - «мінус» 28,8%, машинобудування - «мінус» 23,8% (у т.ч. автопром - «мінус» 38,1%), хімічна промисловість - «мінус» 22,2%, виробництво коксу - «мінус» 15,9%, металургія - «мінус» 12,3%».

Такі показники не могли не позначитися на ВВП, який у ІІ кварталі 2014 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року знизився на 4,7%.

Безумовно, катастрофічне падіння промисловості частково пояснюється тривалим військовим конфліктом на Донбасі: у червні цього року в Донецькій області виробництво впало на 28,5%, а в Луганській - взагалі на 56%.

«Проте і в інших промислово розвинених регіонах фіксується падіння: Київ - «мінус» 17,4%, Харківська область - мінус 9,8%, Полтавська - «мінус 8,2%, Дніпропетровська - «мінус» 7,4%, Миколаївська - мінус 3,1%, Запорізька - «мінус» 1,3%)», - відзначає видання, підкреслюючи, що причини цього лежать не тільки у військових діях на Донбасі, а й у тому, що, оголосивши курс на фактично згортання торгово-економічного та промислового співробітництва з РФ (а це суттєва частина нашого експорту), українська влада поки не змогла запропонувати нашим підприємствам альтернативних ринків збуту.

«Звичайно, можна звинувачувати «папєрєдніков», раз вже склалася така у нас традиція, але пора б задуматися і над своїми помилками, - йдеться в статті. - Тим більше, що як раз у «попередників» і є чому повчитися. Якщо порівняти сухі показники за рівнем промисловості та інших макроекономічних аспектів з торішніми, коли фінансово-економічним блоком керував Сергій Арбузов, то впору писати листи попередникам з проханням допомогти як мінімум порадою. Адже красиві слова і гасла добре лунають з телеекранів і білбордів, але якщо зупиняться заводи і фабрики, то скаргами і мирними протестами населення може не обмежитися».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом