Крим є територією України і має бути повернутий до її складу.

Як передає кореспондент ForUm'у, про це під час прес-конференції заявив прес-секретар УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко.

«Як громадяни України, ми думаємо про ситуацію з Кримом так само, як думає наш уряд і так само, як все світове співтовариство: Крим є територією України та повинен бути повернутий», - сказав він.

При цьому протоієрей додав: у ситуації, що склалася, в УПЦ раді тому, що українські єпархії в Криму залишаються у підпорядкуванні Київської митрополії.

«Тобто навіть попри те, що нова влада Криму змусила перевести статут з української на російську мову, там нами свідомо записано, наприклад, Сімферопольська єпархія української православної церкви. Це підтримано і московською патріархією, яка заявила, що не завжди державні кордони мають збігатися з кордонами церковними», - зазначив Коваленко.

За його словами, це свідчить про те, що на сьогодні немає внутрішньоцерковного конфлікту щодо Криму.

«А щодо міждержавного чи воєнного конфлікту, то ці питання мають вирішувати фахівці державного управління і ті люди, які охороняють нашу територію і незалежність нашої країни»,- резюмував він.

Нагадаємо, Собор єпископів Української православної церкви Московського патріархату обрав митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія новим предстоятелем УПЦ МП. Патріарх Московський і всієї Русі Кирило підтвердив і благословив обрання Онуфрія главою Української православної церкви Московського патріархату. Попередній глава УПЦ МП митрополит Володимир (в миру - Віктор Сабодан) помер 5 липня 2014 р. після тривалої хвороби.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

68