Згідно з чинним законодавством, Президент України зможе ухвалити рішення про проведення дострокових виборів у Верховну Раду не раніше 27 серпня. Про це в інтерв'ю «Укрінформу» заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Свою позицію він аргументував тим, що, оскільки про розпуск коаліції було оголошено 24 липня, останнім днем місячного терміну, коли парламент ще міг утворити коаліцію, могло б бути 24 серпня. Але цей день є святковим, 25 серпня також буде неробочим.

За словами заступника голови ЦВК, є тлумачення Конституційного суду щодо конституційних термінів. Згідно з роз'ясненням, у разі коли останній день конституційного терміну припадає на святковий або неробочий день, то останнім днем такого терміну слід вважати наступний робочий день, який буде за ним.

«Отже, останнім днем, коли коаліція могла б бути утворена, є 26 серпня»,– зазначив Магера.

Разом з цим він підкреслив, що певного терміну, протягом якого Президент мав би завершити консультації з представниками парламенту про проведення дострокових виборів, не існує, тому не обов'язково відповідний указ може з'явитися 27 серпня.

«Президент це може зробити як у перший день, так і на десятий день, так і на 15-й. Важливим є інше – він не може видати відповідний указ без проведення таких консультацій. Всі чомусь розуміють так, що Президент повинен видати указ буквально в перший день після певного факту. Ні, він може видати указ у будь-який день. Головне, щоб термін, коли не утворена коаліція, не переривався»,– підкреслив заступник голови ЦВК.

Нагадаємо, 24 липня голова парламенту Олександр Турчинов офіційно оголосив про розпуск коаліції після виходу з неї 90 народних депутатів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

150