Депутат фракції партії «УДАР», заступник голови спецкомісії з питань приватизації, член бюджетного комітету Павло Різаненко вважає, що сьогодні проводити приватизацію держпідприємств не варто. Таку думку він висловив у коментарі кореспондентові Forum'у.

«Якщо стратегічно і довгостроково оцінювати - нам приватизація потрібна, адже за 20 років жодне підприємство ефективно не управлялося. Візьмемо, наприклад, «Криворіжсталь», вона була з нульовим прибутком формально, хоча де-факто була надприбутковою. Коли індуси її купили, цей прибуток став видним, оскільки все стали офіційно відображати, також варто подивитися на «Укрнафту», яка нібито державна», - пояснив він.

Різаненко вважає, що якісна приватизація підвищить ефективність підприємств і відповідно надходження до бюджету. «У США я не знаю жодної державної компанії, але держава дуже жорстко регулює», - навів він приклад.

«Але тактично наразі недоцільно проводити приватизацію. У нас економічна криза, йде війна, і ніхто з іноземних та місцевих інвесторів не зайде. Інвестор сьогодні думає, як гроші вивести звідси, він не готовий більше ризикувати, і продавати зараз об'єкти - означає продати їх дуже дешево», - упевнений він.

Він вважає, що показовим є виставляння на приватизацію ОПЗ.

«Коли ціни на газ були низькими, казали, навіщо продавати, що вони приносять прибуток, хоча хто їх бачив у бюджеті. Сьогодні, коли ціни на газ стали вищими від ринкових, кажуть, давайте продавати ОПЗ. Його якщо і купить хтось, то за копійки. Дуже великі ризики, невідома ціна на газ, така ж ситуація з багатьма іншими активами», - акцентував Різаненко.

«Інвестиційна привабливість цих активів дуже низька, ризики - дуже високі, а ризики коштують грошей», - сказав він і додав, що підвищити надходження до бюджету потрібно з допомогою детінізації економіки та боротьби з корупцією.

«Нам потрібно стабілізувати ситуацію, щоб завершилася війна, провести боротьбу з корупцією, створити рівне конкурентне поле, іншого шляху немає», - підсумував він.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом