Уряду потрібно знайти альтернативу російському газу, а не намагатися заощадити шляхом погіршення якості послуг ЖКГ. Таку думку Forum'у висловив голова комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, нардеп від КПУ Спиридон Кілінкаров, коментуючи той факт, що Кабінет Міністрів України рекомендує вивчити можливість зменшення норми температурного режиму в квартирах взимку на два градуси.

«Почнемо з того, що зниження температури - це не покращення якості послуг, які надаються. Коли холодно - це дуже неприємно. І це треба розуміти перед тим, як рекомендувати», - заявив він.

Крім того, за словами Кілінкарова, сьогодні неможливо розрахувати економію природного газу від такої ініціативи Кабміну. «Ми ще не знаємо, якою буде зима. Розрахувати необхідні обсяги газу досить складно. Якщо зима буде м'якою - це одні обсяги, якщо жорсткою - зовсім інші», - пояснив голова Комітету з питань ЖКГ.

Він також нагадав, що сьогодні в Україні істотно подорожчали тарифи ЖКГ. «Після підписання угоди з МВФ Кабмін без спору погодився на всі вимоги, в тому числі ті, що стосуються житлово-комунальних послуг. Розрахунки КМУ щодо підвищення тарифів на 40%, 54% не прораховувалися. Ці цифри - пальцем у небо. Вони економічно необґрунтовані і не прив'язані до доходів громадян. Восени ми можемо зіткнутися з серйозною кризою неплатежів. Це ми уже проходили в 90-ті роки», - сказав він.

«Намагатися заощадити на природному газі можна. Але питання: як забезпечити відповідними обсягами газу ЖКГ та промисловість. У цьому напрямі я не бачу ніяких реальних кроків і рішень, пошуку альтернативи російському газу. Крім того, не проводиться жодних реформ у сфері ЖКГ - щодо переходу, скажімо, на тверде паливо, вугілля, брикети, електроенергію. Ми знову прийдемо до зими абсолютно непідготовленими. І кожен виживатиме, як може. У Кабінету Міністрів немає розуміння, як вирішити проблему нестачі обсягів природного газу для забезпечення потреб країни. Пошук рішень буде тільки, коли зима настане», - упевнений Кілінкаров.

Юлія Артамощенко

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

67