У процесі переформатування Кабміну свої посади втратять ті міністри, яких призначали за квотою «Свободи» та Майдану. Таку думку в коментарі Forum'у висловив директор Інституту стратегічної політики Юрій Кочевенко.

«Переформатування Кабміну є цілком логічним у зв'язку з обранням нового Президента. Тепер коаліції потрібно знаходити форми співпраці з партією, що підтримує його, - це «УДАР». Вона до коаліції, по суті, не входить. Навколо Президента вже формуються депутатські групи нардепів, які вийшли з Партії регіонів», - сказав Кочевенко.

На його думку, переформатування самої коаліції також є неминучим. «Адже у нас є два варіанти: або коаліція йде на союз із Президентом і йде переформатування, адже місця всім там просто не вистачить, або ж вона входить в опозицію до нього і має ситуацію, аналогічну до президентства Ющенка, коли уряди Януковича і Тимошенко перебували в опозиції до президента. Через це в країні виникали правові та управлінські колізії. Цей варіант для політичної еліти неприйнятний, вони розуміють, що він може спровокувати. Інстинкт самозбереження штовхає їх на співпрацю, враховуючи, що в країні йде війна», - пояснює експерт.

Кочевенко вважає, що в разі переформатування Кабміну будуть звільнені ті міністри, які пройшли за квотою «Свободи» та Майдану.

«Але останні кадрові призначення Президента свідчать про те, що професіоналізм - це не головний критерій. Розцінювати зміни в уряді з точки зору успішності того чи іншого міністра не доводиться. Будуть призначатися люди за квотами, але вже тих політичних сил, які мають велику вагу. Є велика ймовірність, що міністри від «Свободи» та Майдану залишать свої пости. Тим більше що привід для цього дійсно є: якогось успіху на своїх місцях жоден із них не продемонстрував, вони регулярно зазнавали критики», - нагадує політолог.

Також він додав, що Президент зацікавлений у низці призначень в уряді, тому він наполягатиме на своїх чи компромісних кандидатурах.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про переформатування нинішнього складу Кабміну. У ЗМІ найбільш вірогідними кандидатами на звільнення називають саме тих міністрів, які призначалися за квотами від партії «Свобода» та від Майдану.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

279