Оновлена Конституція України зміцнить засади єдності суспільства та закладе основу для формування сучасної політичної нації. Про це у своєму зверненні до українського народу з нагоди Дня Конституції заявив Президент України Петро Порошенко.

«Нині Україна проходить чи не найважче за час своєї незалежності випробування - випробування на єдність і територіальну цілісність. Усвідомлюючи величезне значення Конституції та її вплив на суспільний розвиток, я запропонував Верховній Раді України зміни до Основного Закону. Після їх ухвалення ми докорінно змінимо принципи організації місцевої влади, яка не знала реформування з початку 90-х років», - цитує слова Порошенка прес-служба Глави держави.

Він наголосив, що повноваження і функції державних адміністрацій, які будуть ліквідовані, перейдуть до виконавчих комітетів районних та обласних рад. «Відбудеться бюджетна децентралізація, значна частина зібраних податків залишатиметься на місцях», - сказав він.

За словами Порошенка, завдяки змінам Конституції вперше отримає більше прав не Президент чи парламент, а носій влади - народ та органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські, районні та обласні ради.

«Децентралізація, яка буде закладена в Конституції, передбачає розширення повноважень місцевих громад, у тому числі і в питаннях історичної пам'яті, культурних традицій та мовної політики. Але єдиною державною мовою України була, є і буде українська мова», - зазначив Президент.

На його думку, оновлена Конституція України зміцнить засади єдності суспільства та закладе основу для формування сучасної політичної нації.

Нагадаємо, 26 червня Президент України Петро Порошенко вніс у Верховну Раду зміни до Конституції України, які передбачають, зокрема, децентралізацію влади.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом