Другий президент України Леонід Кучма вважає, що до 30 червня немає сенсу в проведенні консультацій щодо врегулювання ситуації на сході країни.

«Оскільки прийнято рішення Європейським Союзом і Президент (Президент України Петро Порошенко. - Ред.) оголосив про 72 години (продовження режиму припинення вогню. - Ред.), то чого з ними (представниками самопроголошених ДНР та ЛНР. - Ред.) панькатися? Навіщо з ними сьогодні вести переговори? Чекаємо понеділка», - сказав він журналістам у суботу в Києві.

За словами Кучми, представники самопроголошених Донецької та Луганської народних республік самостійно не вирішують, як поводити себе далі на переговорах, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Якщо Росія зрозуміє, що краще мир, а не війна, якщо Росія зрозуміє, що не можна Донбас перетворювати на Придністров'я, то вона знайде механізми для того, щоб приструнити цих усіх «великих» діячів», - сказав Кучма.

Він також висловив сподівання, що ЄС і США нададуть велику підтримку Україні в цій ситуації. «Адже не можна Україні залишатися сам на сам. Вони весь час наголошують, що має бути мирний шлях, але якщо вирішувати ситуацію мирним шляхом, то це можна зробити тільки з допомогою ЄС і США», - сказав Кучма, додавши, що західні країни можуть допомогти Україні у зміцненні контролю на кордоні та в багатьох інших питаннях.

Також другий президент України підкреслив, що повністю підтримує дії нинішнього Глави держави Петра Порошенка з приводу розв’язання цієї проблеми мирним шляхом.

Разом із тим він зазначив: «Якщо ви самі стежите за всіма подіями навколо наших військових, то приводу для радості немає».

«Тому потрібно шукати мирний шлях, оскільки сподіватися, виходячи з того настрою, який у них (представників ДНР і ЛНР. - Ред.) є, що вони підуть на мирний шлях Порошенка, у мене немає ніяких підстав», - сказав Кучма, нагадавши, що НЗФ на сході України так і не припинили вогонь.

При цьому, за словами Кучми, під час консультацій лунають звинувачення на адресу української сторони з приводу порушення режиму припинення вогню.

Нагадаємо, Кучма - член тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України.

Президент України на підставі рішення РНБО продовжив режим припинення вогню на сході України до 22:00 30 червня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом