Президент України Петро Порошенко закликав ЄС і США допомогти Україні посилити контроль над державним кордоном країни. Як повідомляє прес-служба Глави держави, про це він заявив у ході телефонної розмови з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

«Для посилення контролю над державним кордоном України необхідна допомога ЄС, США, зі свого боку Україна буде дотримуватися взятих на себе зобов'язань», - запевнив Порошенко.

У ході бесіди Глава держави розповів про основні засади імплементації плану врегулювання ситуації на сході України. Меркель підтримала кроки з реалізації мирного плану Президента, повідомляє прес-служба.

Серед принципів імплементації мирного плану Глава держави зазначив створення десятикілометрової буферної зони на кордоні і відведення незаконних збройних формувань, звільнення всіх незаконно захоплених адміністративних будівель, відновлення роботи місцевих органів влади та центральних телеканалів і радіостанцій.

Президент також наголосив на необхідності децентралізації влади, проведення дострокових місцевих і парламентських виборів. «Ці рамки закладуть подальшу логіку наших дій, спрямованих на імплементацію плану мирного врегулювання. Тристороння контактна група напрацює необхідні фази і графік для цього», - підкреслив Глава держави.

У контексті обговорення відносин з ЄС Президент заявив, що Україна готова до підписання економічної частини Угоди про асоціацію в Брюсселі 27 червня. «Ми готуємося до ефективних і цілеспрямованих консультацій між Україною і ЄС», - зазначив він.

Нагадаємо, 16 червня Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення доручити уряду провести односторонню демаркацію українсько-російського державного кордону у зв'язку з наявними загрозами національній безпеці.

17 червня Верховна Рада України рекомендувала Кабінету Міністрів негайно розпочати односторонню демаркацію сухопутної ділянки державного кордону з Росією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом