Росія на засіданні постійної ради ОБСЄ внесла проект документа про підтримку дорожньої карти щодо врегулювання кризи в Україні, запропонованої в травні головою ОБСЄ, міністром закордонних справ і президентом Швейцарії Дідьє Буркхальтером.

Про це повідомив постпред РФ при ОБСЄ Андрій Келін.

«Ми пропонуємо всім консенсусом (57 держав-учасників ОБСЄ) підтримати дорожню карту швейцарського головування, яка випливає із женевської угоди від 17 квітня», - сказав Келін, зазначивши, що підтримка документа стала б великим кроком для стабілізації ситуації в Україні.

За його словами, необхідність такої підтримки дорожньої карти Буркхальтера з'явилася у зв'язку з тим, що виникли нові ідеї та пропозиції, в тому числі дорожня карта щодо національного діалогу, запропонована Києвом, проект стосовно деескалації напруженості, що розробляється, та інші документи, передає РІА «Новости».

«Важливо, щоб всі ці ідеї і пропозиції йшли комплексно, розвиваючи і доповнюючи окремі положення центрального документа, запропонованого президентом Швейцарії Буркхальтером, який повинен мати системоутворювальний характер», - сказав Келін.

Він додав, що російська делегація очікує рішення щодо цього питання найближчим часом.

«Сподіваюся, що не сьогодні, але через якийсь час ми вийдемо тут на рішення», - сказав він.

На початку травня Буркхальтер запропонував дорожню карту щодо врегулювання кризи в Україні, згідно з якою міжнародне співтовариство повинно було спільно підтримати проведення президентських виборів в Україні, одночасно з ними - проведення національного консультативного опитування стосовно децентралізації, пов'язаного з широким національним діалогом, включаючи круглі столи в регіонах України, а також відновлення зобов'язань за Женевською заявою.

У свою чергу, учасники тристоронньої контактної групи щодо реалізації положень мирного плану Президента України Петра Порошенка у складі представників України, Російської Федерації та ОБСЄ 8 і 9 червня провели три засідання, за підсумками яких порозумілися щодо ключових етапів виконання зазначеного плану.

Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на сході України обговорює майбутній формат переговорів для початку розв’язання кризи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом