В.о. генерального прокурора України Олег Махніцький заявив, що колишній народний депутат України Віктор Лозінський, засуджений раніше за вбивство жителя Голованівського району Кіровоградської області Валерія Олійника, після затримання етапований назад у Бориспільську виправну колонію №119.

«Коли нам стало відомо, що його звільнили, я зібрав термінову нараду, дав відповідні вказівки. Ми вжили всіх заходів, щоб він не зміг втекти. Був контроль на кордоні, щоб у разі появи Лозінського на кордоні його затримали. За ним було спостереження», - розповів Махніцький на брифінгу в Києві у четвер.

За його словами, коли Лозінський рухався автомобілем біля Білої Церкви (Київська обл.), було прийнято рішення про його затримання і доставку до колонії, де він відбував покарання, «поки не буде розглянуто апеляцію прокурора і буде ухвалено рішення».

За інформацією в.о. генпрокурора, спочатку Лозінський повернувся до себе додому, а потім, «коли він почав переміщатися, його затримали».

«Він зараз перебуває під вартою, у нього немає можливості втекти. Він охоронятиметься до ухвалення рішення судом апеляційної інстанції», - підкреслив в.о. генпрокурора.

Він нагадав, що Бориспільський міськрайонний суд безпідставно відхилив усі клопотання прокурора й ухвалив рішення про звільнення Лозінського за станом здоров'я. Після цього прокуратура внесла апеляцію на це рішення суду.

Махніцький також звернув увагу на те, що ще в травні Лозінський був безпідставно переведений в медустанову колонії. «Його звільнення готувалося заплановано», - робить висновки в.о. генпрокурора, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Крім того, додав Махніцький, клопотання про звільнення Лозінського надходило як від адвоката ув'язненого, так і від потерпілої Олійник. «Очевидно, велася робота з потерпілою, думаю, вона не просто так подала клопотання про звільнення цієї людини», - сказав він.

В.о. генпрокурора також повідомив, що на сьогодні відкрито кримінальні провадження щодо працівників пенітенціарної служби, а також судді, який виніс незаконне рішення. Він пояснив, що перевірятиметься можливе зловживання владою або перевищення влади суддею, а також ймовірність отримання хабара причетними посадовими особами.

Крім цього, Махніцький висловив припущення, що висновок судово-медичної експертизи щодо стану здоров'я Лозінського було сфальсифіковано.

Як раніше повідомляв ForUm, 11 червня Лозінський, засуджений за вбивство жителя Голованівського району Кіровоградської області Валерія Олійника, звільнений рішенням суду за станом здоров'я.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагав від в. о. генерального прокурора України терміново вжити заходів щодо оскарження рішення Бориспільського міського районного суду Київської області, який звільнив від відбування покарання засудженого за зухвале вбивство Лозінського.

Прокуратура Київської області внесла апеляційну скаргу на постанову Бориспільського міськрайонного суду про звільнення від покарання Віктора Лозінського за станом здоров'я.

12 червня спеціальна група карного розшуку Міністерства внутрішніх справ України затримала Лозінського.

У березні Вищий спеціалізований суд з цивільних і кримінальних справ пом'якшив вирок Лозінському, який раніше був засуджений до 14 років позбавлення волі за вбивство жителя Кіровоградської області Валерія Олійника, призначивши йому нове покарання у вигляді 10 років позбавлення волі.

Олійник загинув 16 червня 2009 року внаслідок сутички на території мисливських угідь з Лозінським, а також Євгеном Горбенком, який був тоді прокурором Голованівського району Кіровоградської області, та начальником Голованівського райвідділу міліції Михайлом Ковальським.

У квітні 2011 року Дніпровський районний суд Києва засудив екс-депутата до 15 років позбавлення волі (починаючи з березня 2010 року) за вбивство Олійника.

Навесні 2012 року Апеляційний суд Києва пом'якшив вирок Лозінському, призначивши йому нове покарання у вигляді 14 років позбавлення волі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом