За фактом захоплення журналістів телерадіокомпанії ЗС РФ «Звезда» Андрія Сушенкова та Антона Малишева в Україні Головне слідче управління Слідчого комітету Росії порушило кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст.356 КК РФ (застосування заборонених засобів і методів ведення війни).

Як повідомляє прес-служба СК РФ, «порушуючи положення Женевської Конвенції «Про захист цивільного населення під час війни» та Додаткових Протоколів до Конвенцій від 12.08.1949 українські військовослужбовці, а також збройні члени так званої Національної гвардії України «Правого сектору» 6 червня 2014 року поблизу міста Слов'янська незаконно і протиправно із застосуванням зброї захопили як заручників громадян Російської Федерації - журналістів Андрія Сушенкова та Антона Малишева, які не брали участі у збройному конфлікті».

Після цього, за даними слідства, їх перевезли на територію однієї з військових частин Збройних сил України в районі міста Ізюм Харківської області, де незаконно утримували до 9 червня, заподіюючи фізичні і психічні страждання шляхом систематичного заподіяння побоїв та інших насильницьких дій.

У рамках кримінальної справи потерпілі вже допитані в СК Росії. Зараз проводиться комплекс слідчих дій, спрямованих на встановлення осіб, причетних до злочину щодо російських журналістів.

Зазначену кримінальну справу об'єднано в одне провадження з кримінальною справою, порушеною раніше за ч. 1 ст. 356 КК РФ за фактом застосування військовослужбовцями Збройних сил України, збройними членами Національної гвардії України та бойовиками «Правого сектору» заборонених засобів і методів ведення війни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48