Україна залишилася з мінімальними запасами вакцин (від 10% до 30% від загальних потреб) і невизначеними термінами отримання нових партій. Причиною цього є тривалий процес внесення змін до Календару щеплень, пише «Газета.UA».

Це дезорієнтує виробників і постачальників вакцин, які не можуть спрогнозувати необхідний обсяг для проведення профілактичних щеплень. Крім того, немає попередніх переговорів з основними постачальниками вакцин, які роблять неможливим бронювання достатньої кількості доз. Отже, ситуація в Україні залишається критичною. Наприклад, отримати профілактичне щеплення від дифтерії, правця, кашлюку в Івано-Франківській області зможе не більше третини дітей. У Полтавській області станом на 1 травня вакцини взагалі немає! Більшість препаратів зможуть доставити в Україну не раніше кінця року і то в неповному обсязі. Це стосується і вакцини для профілактики кашлюку, дифтерії, правця та поліомієліту, 20% якої поставив ПрАТ «Індар» в рамках розширення контракту 2013 року за ціною 2013 року

Щодо вакцини для профілактики туберкульозу, яка вводиться на 3-5 день життя новонародженої дитини, то її взагалі не зможуть поставити у зв'язку з регламентованою забороною про невідповідність належній виробничій практиці (GMP) виробників цієї вакцини, які знаходяться в Росії. Доти, поки українське законодавство забороняє ввезення вакцини туберкульозної, можливості забезпечення дітей необхідною імунопрофілактикою немає.

«Запаси ліків на складах закінчилися. МОЗ не робить нічого для забезпечення українців безкоштовними препаратами, хоча кошти на це є. Люди змушені купувати ліки за своїм коштом, але не всі можуть це собі дозволити. Якщо ситуація не зміниться, на Україну чекають серйозні епідемічні ускладнення...», - заявила народний депутат, голова комітету з охорони здоров'я ВР Тетяна Бахтєєва.

Єдина вакцина, яка потенційно може забезпечити потреби, - вакцина для профілактики гепатиту В. Це можливо тільки тому, що її постачає національний виробник. Він готовий протягом 2 місяців після початку процедури торгів забезпечити постачання в повному обсязі. Залишки цієї вакцини дозволять проводити профілактичну вакцинацію до середини серпня.

Це вкотре підтверджує необхідність відновлення вітчизняного виробництва життєво важливих вакцин під патронатом держави і повну нездатність Міністерства охорони здоров'я охороняти здоров'я громадян України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом