У державному бюджеті України немає коштів для закупівлі медикаментів на потреби учасників АТО. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, заявив міністр охорони здоров'я України Олег Мусій.

«Закладені в бюджет кошти на медикаментозне забезпечення давно використані. З коштів, передбачених МОЗ, 80% йдуть на заробітну плату, і тільки 7% - на медикаменти», - повідомив міністр.

За словами Мусія, основна причина того, що гроші на медикаменти вже закінчилися, полягає в тому, що бюджет 2014 року формувався з прив'язкою до курсу долара на рівні 1:8. Різкий - на 50-60% - стрибок курсу знецінив заплановані бюджетні кошти, і днями МОЗ уже спрямував до урядового комітету листа, в якому обґрунтовується не тільки необхідність виділення додаткових коштів, але й новий алгоритм проведення тендерів у системі держзакупівель медпрепаратів.

За словами Мусія, в листі обґрунтовано збільшення бюджету на держзакупівлі в розмірі 9 млрд гривень.

У той же час, міністр наголосив, що безпосередньо МОЗ закупівлями медпрепаратів не займається, а Міноборони, Національна гвардія МВС України мають власні фінансові ресурси для цих цілей.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

52