Екс-перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов заявив про те, що відмова чинної влади від принципів «Енергетичної стратегії України до 2030 року», розробленої і реалізованої колишнім урядом, уже поставила вітчизняну промисловість на межу з банкрутством.

«Відсутність серйозних інфраструктурних реформ і відмова від напрацювань минулого уряду призвели до того, що Україна потрапила в залежність від постачання енергоносія, який, за нормальних умов, їй не був би потрібен взагалі, - цитує Арбузова його прес-служба.

Колишній куратор економічного блоку уряду пояснив, що щорічно країна споживає більше 40 млрд кубометрів газу, з яких 20 припадає на імпорт. При цьому, йдеться переважно про марну трату ресурсів, тому що тільки теплові втрати енергії оцінюються в 65%, що в рази перевищує середні показники розвинених країн.

«Підвищення енергоефективності економіки автоматично вирішило б проблему газової залежності. Однак усі спроби попередніх урядів займатися цим питанням стикалися з протистоянням впливових у країні представників українського бізнесу, незацікавлених у тому, щоб вкладати кошти в модернізацію промислових об'єктів, які вони отримали за безцінь в результаті приватизації», - каже Арбузов.

Вірогідне підвищення ціни на газ для підприємств до рівня $485, на переконання Арбузова, призведе до неминучого банкрутства низки промислових галузей.

Вже зараз, констатує Арбузов, критична ситуація склалася на чотирьох найбільших хімічних підприємствах України: ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання Азот», «Стирол», черкаський «Азот» і «Рівнеазот», які виробляють понад 2/3 усіх азотних добрив в Україні і фактично з весни не працюють. При цьому проблема високої собівартості хімічної промисловості автоматично б'є і по інших галузях. Насамперед - АПК, де мінеральні добрива складають до 70% собівартості.

Частково проблему газової залежності міг би вирішити проект будівництва заводів з виробництва синтетичного газу з вугілля, на який попередній уряд залучив китайський кредит у розмірі 3,7 млрд дол. Планувалося побудувати кілька заводів з газифікації вугілля в Донецькій, Луганській (кам'яне вугілля) та Кіровоградській (буре вугілля) областях. «Ці заводи мали забезпечити економію до 4 млрд кубометрів газу щорічно, а також гарантувати ринок збуту для українських шахт в 10 млн. тонн. Однак, поки що Міненерговугілля відмовилося від цього проекту, чомусь вважаючи його безперспективним», - каже Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

104