Для того щоб нафтопровід міг працювати після простою, в ньому повинна бути технічна нафта. Таку думку Forum'у висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, коментуючи інформацію, що «Укртранснафта» викачала уже 606 тис. тонн технологічної нафти з нафтопроводів.

«Якщо ця інформація підтверджена, то я впевнений, що це погано. Адже у нас прописано, як і за які кошти буде знову закачуватися нафта. Якщо передбачається, що нафтопровід знову працюватиме - потрібно, щоб у ньому була технічна нафта», - пояснив він.

Експерт зазначив, що складно сказати, чому влада не враховує такі ризики. «Можливо, є проблеми з джерелами отримання нафти в достатній кількості», - сказав він і нагадав, що основну нафту і нафтопродукти Україна отримувала з РФ.

Нагадаємо, 4 червня в ЗМІ з'явилася інформація про те, що оператор нафтопроводів України ПАТ «Укртранснафта» відкачав 606 тис. тонн технологічної нафти з трубопроводів у власні сховища, а також на Кременчуцький НПЗ.

Раніше повідомлялося, що «Укртранснафта» пропонує Міненерговугілля викачати з системи нафтопроводів 1,355 млн тонн технологічної нафти для її подальшої переробки на Кременчуцькому НПЗ. Звільнені від нафти нафтопроводи оператор пропонує заповнити водним розчином та/або азотною сумішшю.

Пропозиція викликала критику з боку експертів галузі, оскільки її реалізація ставить під питання збереження і працездатність нафтотранспортної системи, майбутнє переробної галузі (зокрема, запуск нафтопроводу Одеса-Броди і Лисичанського НПЗ), спустошує державний стратегічний резерв нафти.

«Укртранснафта» належить НАК «Нафтогаз України», главою компанії є Олександр Лазорко, який раніше керував Дрогобицьким і Надвірнянським НПЗ.

Менеджмент Кременчуцького, Дрогобицького та Надвірнянського НПЗ контролюють акціонери Приватбанку (Дніпропетровськ).

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

333