Випускників шкіл Донецької та Луганської областей потрібно зараховувати до вищих навчальних закладів лише на основі їхніх атестатів. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час прес-конференції повідомила директор Центру експертизи освітніх реформ, доктор педагогічних наук, професор Людмила Ващенко.

«Якщо ми декларуємо себе як демократична і гуманна країна, то наш гуманізм має полягати в тому, щоб усіх випускників східних областей, які приїхали до Києва та інших міст України вступати до вишів, зарахувати в університети за їхнім атестатом... Якщо вони не змогли скласти ЗНО, а в атестаті оцінки у них хороші, то вони (виші - ред.) абсолютно спокійно могли б взяти їх до себе на навчання», - сказала вона.

При цьому вона пояснила, що вже за перший рік навчання буде видно, справляється цей студент з матеріалом чи ні.

Крім того, Ващенко акцентувала, що в ситуації, яка склалася, не останню роль міг би грати бізнес. «Я думаю, в цьому плані дуже гарну роль міг зіграти наш бізнес. Знайшли ж мільйон, щоб оплатити ЗНО, то чому окремі корпорації, роботодавці не можуть взяти на себе відповідальність за навчання абітурієнтів зі східних регіонів. Хай би готували для себе фахівців, сплатили би хоча б частину коштів за навчання. Це буде дуже хороший вчинок з їхнього боку», - вважає вона.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки рекомендує вчителям на Донбасі атестувати учнів за річними оцінками.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43