Глава Мінпроменерго Росії Віктор Христенко вважає недоцільним міняти компанію «РосУкрЕнерго» як посередника при продажу газу Україні.

«Можна замінити, але тільки тоді, коли є інша конструкція, зрозуміла сторонам. Від добра добра не шукають», - заявив Христенко журналістам у Ханої.

Він відзначив, що «ситуація на сьогодні регулюється контрактним чином». Як сказав Христенко, вже склалася визначена конструкція, її заміна може створити труднощі. «Це додасть труднощів», - підкреслив він.

«Досягнуті домовленості спираються на залучення «РосУкрЕнерго» як трейдера, що працює з основними об'ємами середньоазіатського газу, і як структуру, що позиціонується на українських і західних ринках», - пояснив міністр, передає РІА «Новини».

Христенко нагадав, що 50% «РосУкрЕнерго» належить Газпромбанку. «Ми готові замінити («РосУкрЕнерго» як посередника) на Газпром напряму і будемо раді, якщо з української сторони з'явиться «Нафтогаз», - відзначив він.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Юрій Єхануров узгодив текст листа своєму російському колезі Михайлу Фрадкову щодо згоди України на заміну посередника з поставок російського газу, яким зараз є компанія «РосУкрЕнерго», на іншого, якщо російська сторона має таке бажання.

«Враховуючи появу у російської сторони певних заперечень щодо запропонованого нею посередника, я сьогодні узгоджував лист Фрадкову, який підпишу трохи пізніше», - сказав Єхануров.

За його словами, український уряд сподівається, що переговори з Росією відбудуться вже наступного тижня.

Прем'єр також відзначив, що вважає першочерговим завданням підписати міжурядовий протокол з Росією щодо поставок газу на 2006 рік.

4 січня НАК «Нафтогаз України» і РАО «Газпром» підписали газову угоду. Через місяць - 2 лютого - НАК «Нафтогаз України» і «РосУкрЕнерго» створили спільне підприємство ЗАТ «Укргаз-Енерго» для поставок газу в Україну. Крім того, ЗАТ «Укргаз-Енерго» і компанія «РосУкрЕнерго» підписали 5-річний контракт про поставки середньоазіатського і російського природного газу в Україну за ціною 95 дол. за тисячу кубометрів.

1 лютого Президент України Віктор Ющенко заявив, що серед власників компанії «РосУкрЕнерго» немає жодної української державної структури. За його словами, він отримав цю інформацію від українських спецслужб.

Проте, Президент Російської Федерації Володимир Путін 7 лютого заявив, що 50% «РосУкрЕнерго» належать Україні.

На сьогодні відомо, що половина акцій «РосУкрЕнерго» належать «Газпрому», а інші формально є власністю "Raiffeisen Investment AG" (Австрія), але він тільки представляє приватних осіб, які своїх імен не розголошують.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

293