Більш невдалого моменту для оголошення урядом про свої грандіозні плани на стратегічне майбутнє не придумаєш. Бізнес-співтовариство шоковане газовими угодами, політичне життя вирує напередодні парламентських виборів, аналітики екстраполюють сьогоднішній песимізм у песимізм-2 на поствиборчий період. Але все це не збентежило оточення прем'єра, що підготував презентацію Стратегії довгострокового розвитку України.

За словами прем'єр-міністра Єханурова, ключовим завданням уряду є подвоєння ВВП до 2012 року, тобто понад 10% приросту ВВП щорічно. В рамках реалізації стратегії поліпшуватиметься інвестиційний клімат, розвиватиметься ринок капіталу і інфраструктура, швидшатиме урбанізація, розвиток бізнесу, дерегуляція економіки. Глава уряду припускає скоротити до 2010 року частку держпідприємств до рівня не більше 10% від ВВП, а також планує отримати суверенний рейтинг інвестиційного рівня і знизити інфляцію не більше 6% до 2008 року і збільшити в 10 разів розмір щорічних прямих іноземних інвестицій до 2010 року.

Хоча урядову Стратегію окрім розробників ніхто не бачив і тому не міг оцінити обґрунтованість прогнозів, навіть у серйозність закладеного там аналізу повірити важко. Що характерно, про розробку такого документа в головному відомстві – Мінекономіки – дізналися від журналістів, отже, департамент економічної стратегії Мінекономіки так і не зміг підтвердити здійснимість запрограмованої Єхануровим мети.

За даними Держкомстату, реальне зростання ВВП України в 2005 році уповільнилося до 2,4% в порівнянні з рекордно високими 12,1% в 2004 році. Прогноз уряду зростання ВВП на 2006 рік досі становив 7%, проте, Мінекономіки заявило про його відкликання. Нещодавно Всесвітній банк у зв'язку з зростанням цін на природний газ для України зменшив прогноз зростання ВВП в країні з 3,5%-5,5% до 1,5%-3,5% в 2006 році. Згідно з недавно проведеними розрахунками, Мінекономіки, швидше за все, озвучить прогноз на 2006 р. в межах минулого 2005 р., тобто на рівні 2,4%. Західні аналітики більш скептичні: реальне зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2006 році становитиме 0,5%, в 2007 - 3,5%, прогнозують аналітики компанії RaiffeisenResearch, тоді як раніше їх оцінка зростання ВВП у ці роки становила відповідно 5,5% і 6,5%.

Аналітики Партії регіонів погоджуються з західними колегами і підтверджують, що подорожчання газу зробить найбільший вплив на найбільші експортні галузі України металургію і хімію. У свою чергу, зростання цін на газ викличе прискорення інфляції, особливо після виборів - до 17-18%. Також експерти вважають, що заявлені цифри зростання нереальність для України, а прогноз прем'єра є невдалою пародією на російську стратегію подвоєння ВВП.

Головний негатив фактичного похолодання економіки - зміна очікувань інвесторів, перш за все іноземних, які, судячи з надій влади, мають стати основною рушійною силою майбутнього розквіту вітчизняної економіки. Друга негативна межа економіки України зразка 2005-2006 рр. - складність її прогнозування. Схоже, ні урядовці, ні експерти (у своїх прогнозах, які зазвичай орієнтуються на заяви міністрів) зараз не можуть дати точного прогнозу темпів зростання ВВП до кінця року. Пригадаємо, що Мінекономіки тільки минулого року змінювало прогноз ВВП разів 5-6. Неможливість прорахувати головний макроекономічний агрегат країни означає, що перспективи української економіки залишаються непрозорими. А проводити виважену регуляторну політику в таких умовах неможливо.

Таким чином, гальмування зростання економіки має яскраво виражену інвестиційну природу. Отже, відновити високі темпи зростання ВВП дійсно можливо лише шляхом залучення приватних інвестицій. Проте, разом з явно деструктивною політикою влади, безпосередньо в економіці відбуваються такі структурні зрушення, що сподіватися на приріст інвестицій не можна. По-перше, це перебудова промисловості в умовах дефіциту енергоресурсів і капіталів. Поява на ринку іноземного газового монополіста викличе повну реорганізацію грошових потоків (протягом 2-3 років) в базових галузях економіки. По-друге – це реструктуризація фінансового сектора. Зміни у фінансовому секторі назрівали протягом декількох останніх років: банки,  страхові і інвестиційні компанії з придатків, виникаючих і зникаючих ФПГ, перетворюються на самостійних гравців. Інша причина перетворень - зростання споживацького попиту, що вимагає більш розвинутої фінансової системи. У будь-якому випадку, «фінансовий ренесанс», що відбувається, неминуче приведе до виникнення нових правил перерозподілу грошей в економіці. Ще одне структурне зрушення торкається інституту вітчизняної приватної власності. Прихід нових гравців завжди і скрізь супроводжувався зміною не тільки політичних, а й економічних еліт. Практика показує, що в таких умовах хоч на ледь помітні інвестиції розраховувати не доводиться.

Відновлення високих темпів розвитку економіки можливо лише після завершення цих структурних перетворень. За найоптимістичнішими прогнозами, це відбудеться не раніше середини наступного року, коли втихнуть політичні дебати і в державі сформується нова система прийняття управлінських рішень. Отже, 2006 і декілька наступних років у кращому випадку стануть періодом незначного економічного зростання - 2-3%, у гіршому - періодом повільної стагнації.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1507