Харківське державне авіаційне виробниче підприємство і Київський авіаційний завод «Авіант» уклали угоду про розвиток міжзаводської кооперації, що передбачає реалізацію єдиної програми реструктуризації і модернізації виробництва заводів, що дозволить підприємствам скоротити витрати на оновлення обладнання і технологій, зменшити собівартість, підвищити ефективність виробництва і зміцнити позиції українського літакобудування на світовому ринку. Підписи під документом поставили керівники підприємств - Павло Науменко і Олег Шевченко.

Як повідомили в прес-службі ХДАВП, угода укладена 6 лютого в Харкові і передбачає створення Єдиної науково-технічної координаційної ради, яку на паритетних засадах очолять керівники підприємств. До складу ради також входитимуть провідні фахівців двох заводів.

Рада створена для вирішення загальних економічних, виробничих і соціальних завдань і координуватиме роботу по цілому ряду напрямів. Зокрема, в завдання ради входить розробка і впровадження єдиної програми реструктуризації і модернізації технологічного обладнання і технологічних процесів з метою поглиблення спеціалізації і кооперації, виключення дублювання виробництва, раціонального використання наявних потужностей, а також економії грошових і матеріально-технічних ресурсів, передає «ЛІГА».

Рада також займатиметься координацією придбання і впровадження підприємствами технологічного обладнання, технологічних процесів, програмного забезпечення відповідно до розробленої і затвердженої єдиної програми реструктуризації і модернізації виробництва. Крім того, новостворена рада займеться розробкою і впровадженням на підприємствах Єдиних систем якості, управлінського обліку і документообігу, бюджетування і управління витратами, інтелектуальною власністю, сприятиме їх впровадженню підприємствами і багатьом іншим.

ХДАВП випускає цивільну авіатехніку з 1922 року. В період з 1999 по 2004 рік підприємство продало 19 літаків. Річний обсяг поставок в 2005 році склав п'ять літаків і декілька літакокомплектів для складальних виробництв в Росії і Ірані.

Київський авіаційний завод «Авіант» заснований в 1920 році. З 1982 року й досі на заводі реалізується програма виробництва багатоцільового транспортного літака «Ан-32», який випускається в транспортному («Ан-32Б») і протипожежного («Ан-32П») варіантах. Свої перспективи завод «Авіант» пов'язує (окрім продовження будівництва літака «Ан-32») з освоєнням і серійним виробництвом літаків «Ан-148», «Ан-70», «Ту-334», «Ан-3» і доробкою літака «Ан-124» в цивільний варіант «Ан-124-100».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

324