27 січняв рамках завершального етапу Програми ліквідації важких бомбардувальників типу Ту-22 на авіабазі “Полтава” відбудеться показова утилізація останнього – шестидесятого – бомбардувальника Ту-22М3. Про це ForUm’у повідомили у прес-службі Міноборони України.

Як передбачається, за ходом утилізації останнього бомбардувальника Ту-22М3 спостерігатимуть заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України контр-адмірал Ігор Тенюх, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні пан Джон Хербст, представники Агентства зменшення загрози Міністерства оборони США та інші посадові особи.

Ліквідація важких бомбардувальників типу Ту-22 та авіаційних крилатих ракет типу Х-22 є підтвердженням курсу України на безумовне виконання міжнародних зобов’язань і, зокрема, щодо добровільного позбавлення від ядерної зброї та скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

Рішення про ліквідацію 60 важких бомбардувальників типу Ту-22 (17 одиниць Ту-22М2 та 43 одиниць Ту-22М3) та 423 авіаційних крилатих ракет типу Х-22 було обумовлено низкою факторів. По-перше, після ретельного вивчення стану авіаційної техніки, з’ясувалося, що усі літаки типу Ту-22 на момент прийняття рішення щодо доцільності їх подальшого утримання або ліквідації були небоєздатні та списані. По-друге, держава мала обмежені фінансово-економічні можливості щодо їх утримання.

Необхідно наголосити, що ліквідація важких бомбардувальників Ту-22 та авіаційних крилатих ракет Х-22 здійснюється відповідно до Угоди між Україною та США про надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення, яку було підписано 25 жовтня 1993 року, а також Угоди між Міністерством оборони України та Міністерством оборони США щодо забезпечення України матеріально-технічними засобами, послугами та здійснення відповідної підготовки персоналу у зв’язку з ліквідацією стратегічної ядерної зброї, яку було підписано 5 грудня 1993 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2141