Позиція Міністерства закордонних справ з приводу створення спільного підприємства за участю НАК "Нафтогаз України" і компанії "РосУкрЕнерго", є специфічною.

Про це сьогодні повідомив заступник Міністра закордонних справ Антон Бутейко, відповідаючи на питання журналістів.

Бутейко відзначив, що створення спільного підприємства, перш за все, торкнеться взаємостосунків господарюючих суб'єктів. Зараз, за його словами, МЗС України аналізує проект угоди про створення спільного підприємства в рамках своєї компетенції, згідно з Положенням "Про Міністерство закордонних справ".

"Ми зобов'язані здійснювати загальний нагляд за виконанням міжнародних угод. В цьому контексті ми надали Кабінету Міністрів свою позицію, яка є специфічною", - сказав він, передає «ЛІГА».

В чому саме полягає специфіка позиції МЗС, Бутейко не уточнив, пославшись на те, що поспішає на наступну зустріч.

Раніше ForUm повідомляв, що 4 січня 2006 року в Москві керівники «Нафтогаз України», «Газпрому» і «РосУкрЕнерго» підписали угоду, за якою Україна одержуватиме газ з Росії і Середньої Азії за ціною 95 доларів за тисячу кубометрів на українсько-російському кордоні.

Поставками газу до України займатиметься спільне підприємство, створене «Нафтогазом» і «РосУкрЕнерго» до 1 лютого цього року. «РосУкрЕнерго» купуватиме російський газ за ціною 230 доларів за тисячу кубометрів.

В день підписання цієї угоди прем'єр-міністр України Юрій Єхануров повідомив, що через українсько-російське спільне підприємство, яке буде створене «Нафтогазом України» і «РосУкрЕнерго», в 2006 році Україна отримає тільки 34 млрд. кубометрів газу. Він відзначив, що такий об'єм передбачений Угодою про врегулювання відносин у газовій сфері. «Це частково туркменський і російський газ», - сказав прем'єр. А решта туркменського газу, за словами прем'єра, Україна одержуватиме згідно з укладеним раніше контрактом з Туркменістаном за ціною 50 дол. за тисячу кубометрів в першому півріччі і 60 дол. - у другому півріччі.

Нагадаємо також, що заступник голови правління ВАТ «Газпром», глава «Газекспорту» Олександр Медведєв 23 січня заявив, що Україна не забезпечує в повному об'ємі транзит російського газу до Європи.
"Газ в Україні залишається понад тих об'ємів, які були передбачені, що не дозволяє нам у повному об'ємі виконувати зобов'язання перед іноземними покупцями", - сказав Медведєв в ефірі Першого каналу.

Як йдеться в тексті заяви глави «Газекспорту» центральним каналам російського телебачення, за останні декілька днів була збільшена подача газу на входи газотранспортної системи України на 35 мільйонів кубометрів газу на день.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

309