Японія може припинити імпорт американської яловичини через виявлення в привезеному м'ясі "інгредієнтів, які можуть бути заражені губчастим енцефалопатитом (коров'ячим сказом)". Про це в п'ятницю повідомило агентство Кіодо цусін, не вказавши на джерело інформації.

В міністерстві сільського, лісового і рибного господарства Японії підтвердили, що в даний час готується спеціальна заява, яка може бути обнародувана в суботу, передає РІА «Новини».

Глава міністерства Сєїті Накагава, виступаючи напередодні увечері в клубі іноземних журналістів у Токіо, відкинув американські вимоги щодо розширення номенклатури імпортованої яловичини, і дозволу ввезення на свою територію м'яса тварин старших 20 місяців. "Я розумію точку зору США з цього питання, але Японія не може її прийняти", - сказав він.

В грудні 2003 року Японія наклала ембарго на ввезення американської яловичини після виявлення губчастого енцефалопатита в однієї з корів на фермі в штаті Вашингтон. Відтоді кожна тварина в Японії перед забиванням перевіряється на наявність цього вірусу, і цього ж вимагають від американської сторони.

Рішення про відновлення імпорту американської яловичини ухвалене 12 грудня минулого року.

До введення ембарго Японія була основним споживачем американської яловичини, закупляючи її щорічно на загальну суму близько $1 мільярда 500 мільйонів.

Губчастий енцефалопатит може передаватися людям. З початку 1990-х років від цієї хвороби померло понад 150 чоловік, в основному у Великобританії.

США закликають Японію імпортувати м'ясо корів віком до 30 місяців, посилаючись на норми Міжнародної організації зі здоров'я тварин.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

440