Глава Департаменту загальноєвропейської співпраці МЗС РФ Сергій Рябков заявив про те, що Росія планує скоротити внесок до Ради Європи. Урядовець пояснив, що високі внески до бюджету цієї організації не дають адекватної віддачі.

Рябков уточнив, що питання скорочення внеску вимагає складного міжвідомчого узгодження. Крім того, статус Росії як головного платника до бюджету Ради Європи визначено відповідним федеральним законом, і для скорочення внеску необхідно цей закон змінити.

В той же час 23 січня в Страсбургу (Франція) почнеться зимова сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи. Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Костянтин Косачов повідомив, що на сесії може бути поставлено питання про незатвердження повноважень російської делегації. Він додав, що вірогідність прийняття такої ініціативи дуже мала, передає «Lenta.ru».

В червні 2005 року ПАРЄ вже пред'явила Росії, що є найбільшим спонсором організації, понад 400 претензій. Парламентарії вимагають відміни смертної страти в країні, припинення підтримки Білорусі, а також негайного виведення військ з Придністров'я і Грузії.

Щорічний російський внесок до бюджету ПАРЄ складає близько 25 мільйонів євро при його загальному об'ємі в 160-180 мільйонів. При цьому на російські програми витрачається всього близько 5 мільйонів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

310