Народні депутати внесли до порядку денного сьогоднішнього засідання парламенту проект постанови про звільнення Івана Плачкова із займаної посади міністра палива і енергетики і про вираження недовіри голові правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Олексію Івченку.

«За» проголосували 229 народних депутатів з 394, зареєстрованих у залі.

Відповідну постанову «Про загрозу національної безпеки України у зв'язку з некваліфікованими діями органів виконавської влади щодо забезпечення споживачів України природним газом» вніс Комітет Верховної Ради із питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки, передає «УНІАН».

В ньому, зокрема, пропонується звільнити Плачкова із займаної посади міністра палива і енергетики і виразити недовіру Івченку, що, як наголошується в проекті постанови, має наслідком звільнення його Кабінетом Міністрів України із займаної посади.

Також в проекті постанови пропонується визнати наявність достатніх підстав вважати угоду про врегулювання відносин у газовій сфері, підписану 4 січня 2006 року між «Нафтогазом» і «Газпромом» і компанією «РосУкрЕнерго», що суперечить чинному законодавству України, інтересам держави і суспільства. Пропонується доручити Рахунковій палаті України до 1 лютого 2006 року провести комплексну перевірку фінансово-господарської діяльності НАК «Нафтогаз України» за період 2004-2005 роки і в 2006 році і її відносин з компанією «РосУкрЕнерго». Генеральній прокуратурі України пропонується рекомендувати провести перевірку і дати правову оцінку підписаній угоді і діям посадовців, які брали участь у її підписанні, і вжити невідкладних заходів для забезпечення інтересів держави. Також пропонується звернути увагу уряду на недосконалу кадрову політику в енергетичній сфері, що є однією з причин погіршення стану справ у паливно-енергетичному комплексі держави. Також комітет пропонує рекомендувати КМУ терміново затвердити новий склад наглядової ради НАК «Нафтогаз України» для посилення контролю над діяльністю компанії відносно відповідності національним інтересам України. Вважати необхідним перегляд складу або утворення таких органів у всіх компаніях-монополістах. А також пропонується зобов'язати Кабмін всі відносини з РФ, Туркменістаном, Узбекистаном і Казахстаном, які стосуються забезпечення України природним газом, регулювати на основі міжурядових угод з подальшою їх обов'язковою ратифікацією Верховною Радою України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

394