Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект Закону України „Про внесення змін до Карно-процесуального кодексу України”, внесеного народними депутатами України Степаном Гавришем і Георгієм Крючковим.


За законопроект проголосували 233 народні депутати з 392, зареєстрованих у залі, передає «УНІАН».


Змінами до Карно-процесуального кодексу України пропонується надати обвинуваченому і підсудному право на отримання належного медичного обстеження і лікування. В проекті пропонується також ввести в перелік запобіжних заходів, які можуть бути застосовані до підозрюваного, обвинуваченого, підсудного або засудженого, - домашній арешт. Запобіжний захід у вигляді домашнього арешту планується застосовувати лише за мотивованою постановою судді або постановою суду. Домашній арешт полягає в забороні покидати житло цілодобово або в певний період доби. Працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за поведінкою особи, до якої застосовано даний запобіжний захід, мають право безперешкодно, але не раніше 8 години ранку і не пізніше 20 години вечора, бути в помешканні цієї особи. Термін утримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців.


Проектом передбачається, що підозрюваного, обвинуваченого або підсудного, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, отримає право звернутися з відповідним клопотанням до суду про застосування до нього іншого запобіжного заходу - судової застави. Розмір судової застави не повинен бути менше 7000 мінімальних розмірів заробітної платні. Клопотання про внесення судової застави розглядаються судом невідкладно, одночасно з обранням запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.


Відмова суду в заміні особі запобіжного заходу судовою заставою може бути ним оскаржена в апеляційному суді протягом трьох діб з дня її винесення. Дана апеляція розглядатиметься апеляційним судом невідкладно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

400