Напередодні адміністрація Буша оголосила про плани перейти на систему подачі заяв на отримання американської візи "без документів". Ця система дасть іноземцям можливість подавати заяви на отримання візи в США в електронній формі і брати участь в інтерв'ю за допомогою телемосту, не приїжджаючи безпосередньо в посольство або консульство.

Що стосується громадян США, то, починаючи з 1 січння 2008 року, вони зможуть користуватися спрощеними "паспортними картами" замість звичайних паспортів під час поїздок до Канади і Мексики, пише The Washington Times, повідомляє “Newsru.com”.

"Ми хочемо використовувати нові інформаційні технології для того, щоб відродити американську гостинність, щоб іноземцям було легко приїжджати в США і при цьому не страждала безпека, – сказала держсекретар Сполучених Штатів Кондоліза Райс. – Ми прагнемо створити документи XXI століття – які зберігатимуть таємницю особи і водночас дадуть людям можливість безпечно переміщатися по світу".

Оголошуючи про нову ініціативу Держдепу, Кондоліза Райс і міністр національної безпеки Майкл Чертофф запевняли, що нові схеми подачі заяви на американську візу не зашкодять інтересам безпеки США – терористам не стане легше в'їхати на територію країни.

"У нас з'явиться можливість змінити систему прикордонного контролю, скоротити час очікування в аеропортах та інших пунктах прибуття і направити наші ресурси на ту малу частину людей, які дійсно становлять загрозу", – сказав Чертофф.

Система подачі заяв на візу "без документів" стане найсерйознішою зміною у візовій політиці США за останні 150 років, зазначив один з високопоставлених співробітників Держдепартаменту США.

Кандидатам на отримання американської візи більше не доведеться долати відстань в сотні – а іноді і тисячі – миль, платити 100 доларів і годинами стояти в черзі для того, щоб подати заяву на отримання візи, в якій можуть і відмовити.

За новою схемою, яка цього року буде апробована у Великобританії, кандидатів, які живуть на значній відстані від американських посольств і консульств, інтерв'юватимуть офіційні особи цих установ по телемосту.

За словами представника Держдепартаменту, "найскладніше завдання з погляду технологій" для таких інтерв'ю по телемосту – це отримати відбитки пальців кандидата (обов'язкова вимога з 2003 року). Держдеп заявив, що він запустить пілотну програму подачі заявки на американську візу в електронному вигляді до грудня 2006 року.

З метою допомогти американським компаніям залучати в країну іноземних співробітників та інших відвідувачів Держдепартамент і міністерство національної безпеки США "пропонують компаніям систему прискореної обробки віз", повідомила Кондоліза Райс.

Вона також згадала про те, що в аеропорту Даллеса у Вашингтоні і в аеропорту Джорджа Буша в Х'юстоні будуть запущені в дію пілотні програми "аеропорту майбутнього". На екранах телевізорів, встановлених в пунктах прибуття, демонструватимуть ролики, які покликані полегшити прибулим процес проходження прикордонного контролю. Після того, як прибулі іноземці пройдуть прикордонний контроль, спеціальні співробітники радісно вітатимуть гостей і надаватимуть їм усіляку допомогу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

594