Лідер КНДР Кім Чен Ір заручився підтримкою сусіднього Китаю у вирішенні ядерної проблеми на Корейському Півострові, провівши в Пекіні переговори з головою КНР Ху Цзіньтао.

"Шестисторонні переговори - ефективний шлях вирішення ядерної проблеми і правильний вибір для досягнення цього мирним шляхом через переговори", - цитує слова глави КНР Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК).

За його даними, на зустрічі з Кім Чен Іром китайський керівник пообіцяв допомогти просуванню переговорів з участю дипломатів двох країн, а також Росії, США, Південної Кореї і Японії, що йдуть з серпня 2003 року, передає РІА «Новини».

Це - перше офіційне підтвердження візиту Кім Чен Іра до Китаю, де він побував з 10 по 18 січня.

Повідомлення ЦТАК про візит лідера КНДР в сусідню країну було також зачитане на центральному північнокорейському телебаченні. Згідно з його даними, візит носив неофіційний характер.

Голова Комітету оборони КНДР Кім Чен Ір, мовиться в переданому в Пхеньяні повідомленні, заявив на переговорах з Ху Цзіньтао, що позиція Пхеньяну в вирішенні ядерної проблеми мирним шляхом залишається незмінною.

"В нашій позиції змін немає: вона направлена на позбавлення Корейського півострова від ядерної зброї, реалізацію сумісної заяви, досягнутої на четвертому раунді шестисторонніх переговорів і вирішенні (проблеми) мирним шляхом через переговори", - мовиться в повідомленні ЦТАК, переданому корейською мовою.

В сумісній заяві, прийнятій восени минулого року учасниками шестисторонніх переговорів у Пекіні, зафіксовано принципову згоду КНДР відмовитися від ядерної зброї і готовність прийняття з боку США стрічних заходів.

Уряд Північної Кореї в лютому 2005 року офіційно оголосив про наявність в країни ядерного потенціалу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

434