Тегеран запропонував «європейській трійці» (Франція, Великобританія, Німеччина) відновити переговори про врегулювання іранської ядерної проблеми і попередив, що скликання позачергової сесії Ради управляючих МАГАТЕ заведе дипломатичний процес в тупик.

«Ми запрошуємо «європейську трійку» повернутися в переговорний процес і вирішувати проблеми в його рамках», - говориться в заяві МЗС Ірану, поширеній у вівторок в Москві іранським посольством.

В документі наголошується, що «відмова від переговорів, скликання позачергової сесії Ради управляючих МАГАТЕ та інші способи чинення тиску і погрози не тільки не допоможуть вирішенню проблеми, але й заведуть в тупик дипломатичний процес, заснований на взаєморозумінні і співпраці».

Іран, наголошується в заяві, «закликає всі сторони до співпраці і колективних зусиль у справі роззброєння у сфері зброї масового ураження (ЗМУ), нерозповсюдження і встановлення миру і справедливої безпеки в регіоні і світі». «Іран готовий щиро цьому сприяти, але він не потерпить спроби звести діяльність регіональних держав до служіння політиці панування», - наголошується в документі, повідомляє «Newsru.com».

В ньому наголошується, що «дотепер значна частина заходів і програм в рамках іранського мирного атома, які відповідають нормам Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), перебуває в стані мораторію, і при цьому Іран продовжує співробітничати з МАГАТЕ більше, ніж випливає з його зобов'язань».

«Будь-які нелогічні спроби, направлені на виведення процесу розв’язання проблеми з правової і технічної сфери діяльності МАГАТЕ, приведуть до того, що ця ситуація принципово зміниться», - зазначається в заяві.

Підтвердивши прихильність Ірану «політиці запобігання напруженості і кризових ситуацій в ядерній сфері», МЗС цієї країни попередив, що «зусилля, направлені на встановлення спокою, досягнення компромісу і самопожертвування в цій сфері, повинні бути багатобічними, тобто робитися всіма сторонами». «Не може продовжуватися така ситуація, коли тільки одна сторона докладає мирних зусиль, прагнучи встановити спокій і платячи за це», - говориться в заяві.

МЗС Ірану закликав «європейську та інші сторони до збереження спокою, проходження шляху логіки, повернення до переговорів і вирішення проблем в рамках переговорів на основі взаєморозуміння, не вдаючись до погроз і тиску».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

546