Юридична компанія “ТОКО” звернулася до Генерального прокурора України щодо порушення законодавства керівництвом ДП “Центр державного земельного кадастру при держкомземі України” (Центр ДЗК) у зв’язку з заключенням мирової угоди з поліграфічним комбінатом “Зоря” у судовому спорі щодо виконання умов угоди  оплати поліграфічних послуг комбіната. Про це ForUm’у повідомили у прес-службі фірми.

Згідно з інформацією представника “ТОКО”, керівництво Центру ДЗК, зокрема повторно призначений на посаду директора Центру ДЗК Момотенко, у жовтні 2005 року уклало мирову угоду з комбінатом “Зоря”, згідно з якою воно має відшкодувати “Зорі” всю заявлену нею суму боргу та штрафних санкцій, загальним розміром 15 млн. грн. Як повідомили у “ТОКО”, угода щодо надання поліграфічних послуг комбінатом “Зоря” ДЗК була укладена у 2003- 2004 рр за сприяння того ж Момотенка, який на той час перебував на посаді директора Центру ДЗК. Проте після його звільнення з посади нове керівництво ДЗК відмовилось виконувати умови угоди у зв’язку з їхьою “завідомою збитковістю”, що стало підставою для звернення “Зорі” до Київського господарського суду з позовною заявою щодо відшкодування збитків.

Під час розгляду справи юридичною фірмою «ТОКО» були оприлюднені свої висновки, згідно з якими укладені спірні угоди між Центром ДЗК та комбінатом «Зоря» є “завідомо збитковими, а кількість і якість виготовленої продукції не відповідають вимогам нормативних актів та умовам угод”.

З метою з'ясування вартості виготовленої продукції в аналогічних виробників юридичною фірмою „ТОКО" був проведений ціновий аналіз аналогічної продукції інших виробників, відповідно до якого фірмою був зроблений висновок про завищення вартості спірних угод з виготовлення книг реєстрації як мінімум на 8 млн. 500 тис. грн.

Згідно з інформацією юридичної фірми “ТОКО”, вартість послуг з розрахунку „на один виданий державний акт" також може свідчити “про умисну збитковість”. Так, відповідно до Розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених спільним наказом Держкомзему України, Міністерством фінансів України, Міністерством економіки України від вартості реєстрації (1 запису) державних актів на право власності чи право користування земельною ділянкою становить 5 грн. При цьому, вартість лише бланків реєстрації 1 запису, виготовлених комбінатом „Зоря", становить 5,60 грн. Також директором Центру ДЗК С.Момотенком укладена угода на авторську винагороду програмного забезпечення, вартість якої на один запис становила 1,17 грн. Таким чином, згідно з висновками зробленими юридичною компанією “ТОКО”, вартість бланків та авторської винагороди на один запис становить 6.77 гривень при нормативній вартості 5 грн. всієї послуги. Виходячи з того, що станом лише на 1 липня 2005 року було здійснено 11 млн. записів, збитки по підприємству по здійсненим записам мають становити близько 22 млн. грн.

Представники “ТОКО” також не виключили можливість відшкодування збитків, завданих недійсними угодами з комбінатом „Зоря" за рахунок бюджетних коштів з позики Світового банку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

352