Президент Росії Володимир Путін заявив, що досягнуті домовленості по газу з Україною знімають усі проблеми, пов'язані з транзитом російських енергоносіїв до Європи.

" Тепер транзит до Європи ніяк не пов'язаний з поставками газу в Україну. Це дуже важливо для європейських споживачів", - сказав Путін після переговорів у Москві в понеділок з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, передає «Інтерфакс-Україна».

Президент РФ підкреслив, що "наша помилка полягає в тому, що ми недостатньо чітко, ясно і своєчасно пояснюємо суть події".

" Якби люди в Європі зрозуміли, в чому суть проблеми (по газу з Україною – ред.) і в чому полягають досягнуті домовленості, вони зітхнули б з полегшенням і були вдячні і Росії, і Україні", - сказав Путін.

Він погодився з тим, що "у багатьох європейських партнерів виникла якщо не паніка, то багато питань, особливо на побутовому рівні, у зв'язку з обговоренням відносин між РФ і Україною в газовій сфері".

" Україна в результаті ухвалила дуже правильне рішення, підписавши ці контракти", - сказав Путін.

За його словами, всі попередні роки Росія і Україна "знаходилися в непрозорих умовах: питання транспортування російських енергоносіїв до Європи завжди залежали від наших домовленостей з Україною по поставках до самої України".

Тепер, підкреслив Путін, "ми розділили ці дві теми, підписавши угоду на поставку газу до України і транзитну угоду на п'ять років вперед".

На думку президента РФ, Росія й Україна перейшли на взаємостосунки, які є в усій Європі. "Це важливо для створення єдиних правил гри на енергетичному ринку і в цілому єдиних правил в Європі, оскільки від цін на газ залежать інші ринки - металів, нафтохімії, електроенергії", - сказав Путін.

Нагадаємо, 4 січня цього року після тривалих переговорів між українською і російською сторонами була досягнута домовленість щодо умов поставок російського природного газу до України в найближчі п'ять років.

Договірними сторонами були названі НАК "Нафтогаз України", ВАТ "Газпром" і російсько-австрійське СП "РосУкрЕнерго". Основним предметом угоди стала ціна російського блакитного палива і визначення його формального продавця. Як останнє було визначено спеціально створене для цієї мети спільне підприємство, засновниками якого виступатиме в рівних частках "РосУкрЕнерго" і український нафтогазовий монополіст.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

516