Старт космічного апарату НАСА "Нові горизонти" до Плутона запланований на вівторок, повідомила представниця пускового космічного центру Кеннеді (мис Канаверал, штат Флорида) Сінтія О'Керролл.

"Запуск заплановано на вівторок, 17 січня на 13.24 за місцевим часом. Пускове "вікно", відкриється о 13.24 і закриється о 15.23", - сказала О'Керролл. Саме в цей двогодинний проміжок у вівторок і має бути проведений історичний запуск, передає РІА «Новини».

Як повідомили в прес-службі Національного космічного агентства з аеронавтики і дослідження космічного простору США (НАСА) "Нові горизонти" стане найшвидшим з тих всіх, що запускалися раніше.

"Нові горизонти" стане найшвидшим космічним кораблем, який будь-коли запускався. Він досягне місячної орбіти всього лише через дев'ять годин після запуску, а Юпітер пройде через 13 місяців", - говориться в повідомленні прес-служби НАСА.

Наразі йде активна підготовка до запуску, який заплановано з стартового комплексу номер 41 у космічному центрі Кеннеді (мис Канаверал, штат Флорида).

"Раніше запуск був запланований на 11 січня - день, коли відкривається 35-денне вікно для сприятливого запуску, що закривається в день святого Валентина - 14 лютого", - сказала представниця штаб-квартири НАСА у Вашингтоні Катаріна Тринідад.

Невелика затримка дасть фахівцям можливість ще раз перевірити ракету-носія Атлас-V. Як повідомили в корпорації Локхід Мартін, на ракету-носій встановлено російський двигун РД-180, виготовлений на НВО Енергомаш.

Запуск космічного корабля до Плутона в проміжок часу між 11 січня і 14 лютого дозволить "Новим горизонтам" пролетіти Юпітер на початку 2007 року і використати гравітаційне поле цієї планети для отримання додаткового поштовху у напрямі Плутона, що скоротить подорож на п'ять років. Крім того, під час польоту мимо Юпітера у космічного апарату буде хороша можливість протестувати свої системи і наукові прилади, вважають в НАСА.

Як повідомила Катаріна Тринідад, космічний апарат в рамках програми НАСА "Нові горизонти" вперше в історії відправиться до Плутона і його супутника Харона. "До цього навіть телескоп Хаббл не міг детально розглянути гірську і крижану поверхню далекої планети", - повідомляє прес-служба НАСА.

"Нові горизонти" вивчатиме унікальний світ, і ми можемо тільки уявляти, що нам вдасться взнати", - наводить слова одного з керівників наукового підрозділу НАСА Мері Клів (Mary Cleave) прес-служба.

"Нові горизонти" також вивчить і менші за розміром супутники Плутона, дослідить декілька астероїдів з пояса Койпера за орбітою Нептуна.

Національна академія наук США вважає вивчення Плутона, його супутника Харона і пояса Койпера одними з найпріоритетніших космічних досліджень, оскільки інформація про ці космічні тіла має фундаментальну наукову важливість для розуміння процесів формування Сонячної системи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

708