У Лівані господарі птахоферм приховують випадки загибелі птиці і не дають фахівцям з'ясувати причини мору, заявив журналістам професор сільськогосподарського факультету Американського університету в Бейруті Ілі Барбур.

" Ми чули про багато випадків незрозумілого вмирання курей, але не можемо підтвердити їх достовірність, оскільки фермери не дозволяють нам входити на територію своїх володінь і брати аналізи, не дивлячись на те, що це їх обов'язок", - заявив Барбур.

За його словами, причиною цього є небажання влади Лівану встановити розмір компенсації за знищену птицю, якщо вона виявиться заражена вірусом "пташиного грипу", передає РІА «Новини».

Особливе занепокоєння професора викликають райони на шляху в долину Бекаа, де розташовані великі фермерські господарства. За деякими даними, там спостерігається мор птиці, але поки випадків захворювання "пташиним грипом" серед людей зафіксовано не було.

" Я, як учений, відчуваю серйозну небезпеку і вважаю, що ситуація вимагає термінового втручання влади, тому що Ліван додатково немає плану, як зупинити хвилю цієї хвороби, якщо вона дійде до країни", - заявив професор.

Барбур поскаржився, що держава не виділяє достатньо коштів на проведення перевірки в усіх районах. "На профілактику розповсюдження "пташиного грипу" влада виділила смішну суму - всього 11 мільйонів ліванських лір (близько $7340), тому одержувані аналізи недостатні для складання точної картини, чи був вірус і в яких районах", - говорить професор.

Тим часом Ліван, у тому числі через свою близькість до Туреччини, знаходиться в дуже небезпечній зоні і потребує посилених запобіжних заходів. У поширеній у Бейруті доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я особливо наголошується, що найвища небезпека розповсюдження "пташиного грипу" загрожує близькосхідному регіону, а також північній і західній Африці. Ці райони позначені в ній червоним кольором.

За словами представника ВОЗ у Лівані Алісара Раді, не менше 30 тисяч птиці щодня перетинають кордон країни, і ніхто не знає, звідки вони прилетіли.

У той же час глава одного з департаментів ліванського Мінсільгоспу Фадлалла Мунір вважає, що заходи, які проводяться владою для запобігання загрози проникнення цієї хвороби в країну цілком достатні. Він розповів, що при міністерстві створено десять спеціальних мобільних загонів для роботи з виробниками, які, у тому числі, відстежують випадки мору серед домашньої птиці.

На думку Муніра, поява пташиного грипу в Лівані може обернутися для республіки економічною катастрофою.

" Виробництво продукції птахівничої галузі стоїть на першому місці в Лівані, в ній задіяно понад 30 тисяч людей", - сказав представник Мінсільгоспу, відзначивши, що "уряд все робить для того, щоб цього не сталося".

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

584