В країнах-членах Євросоюзу у 2005 році було вилучено з обігу 96 тисяч фальшивих євромонет, у тому числі 80 тисяч достоїнством два євро, 12 тисяч достоїнством один євро і 3 тисячі 500 монет достоїнством 50 сантимів.

Це на 30% перевищує показник попереднього року, коли загальна кількість вилучених, головним чином національними банками держав ЄС, євромонет досягла 74 тисячі 564, повідомили в прес-службі Єврокомісії.

За даними найвищого органу виконавчої влади ЄС, з часу введення у 2002 році в обіг готівкового євро було припинено ходіння приблизно 200 тисяч фальшивих євромонет; припинено діяльність 11 підпільних виробництв, у тому числі трьох у 2005 році - на території Угорщини, Польщі і Болгарії, повідомляє РІА «Новини».

Встановлено, що фальшивомонетники частіше за інші підроблюють євро із символікою Німеччини, Франції, Іспанії, Бельгії, Австрії, Нідерландів, Ірландії, Греції і Люксембурга.

На сьогодні в зону євро входять 12 з 25 держав ЄС.

Незважаючи на зростання кількості вилучених з обігу фальшивих євро, європейські експерти не висловлюють занепокоєння, оскільки, за їхніми словами, вона дуже незначна порівняно із загальною масою справжніх монет.

Тільки монет достоїнством два євро в обігу є приблизно 63 мільярди штук.

Що стосується ходіння фальшивих єврокупюр, то, згідно з інформацією Європейського центрального банку, в другому півріччі 2005 року їх було вилучено близько 286 тисяч.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

573