Всіма українськими навігаційно-гідрографічними об'єктами забезпечення безпеки мореплавання, у тому числі гідротехнічною спорудою „Маяк Ялтинський” керує „Держгідрографія”, яка входить в структуру міністерства транспорту і зв'язку України.


Про це повідомили в прес-службі Мінтрансзв’язку. Згідно з повідомленням, маяк працює в штатному режимі, зауважень до забезпечення безпеки судноплавства немає. Такий висновок був зроблений за результатами планової інвентаризації діяльності Ялтинського морського торговельного порту, проведеної в січні ц.р.


Тоді ж було встановлено факт підключення маяка до електромережі порту без будь-яких угод. Ялтинський порт самостійно утримував маяк, платив за нього всі земельні податки, витрати на утримання і за електроенергію, наголошується в повідомленні, інформує «УНІАН».


12 січня ц.р. для забезпечення надійної роботи маяка між „Держгідрографією” і Ялтинським портом була укладена додаткова угода до чинного договору щодо забезпечення електроенергією цієї гідротехнічної споруди і угода про компенсацію порту земельного податку за землю. Відповідно до цих угод адміністрація Ялтинського порту забезпечила допуск на маяк посадових осіб „Держгідрографії”, уповноважених його обслуговувати.


Тим часом представники Чорноморського Флоту РФ, дізнавшись про заходи для наведення ладу, ініціювали питання статусу маяка. Жодних документів, які підтверджують їхні права на управління маяком, не було надано. Витрат на утримання маяка російська сторона не несла і господарських договірних відносин з Ялтинським портом не має, повідомляє прес-служба.


Мінтрансзв’язку нагадує, всі об'єкти навігаційно-гідрографічного забезпечення на морському узбережжі, включаючи маяк Ялтинського морського торговельного порту, є власністю України. Згідно з вимогами міжнародного законодавства відповідальність за безпеку мореплавства в територіальних водах України покладена на нашу державу. Передача в оренду і приватизація об'єктів навігаційно-гідрографічного забезпечення українським законодавством заборонена.

Раніше ForUm повідомляв, що переговори про повернення Ялтинського маяка між командувачем Чорноморського флоту РФ адміралом Олександром Татариновим і начальником Ялтинського порту Юрієм Формусом закінчилися безрезультатно.
"Начальник Ялтинського порту в ході переговорів не визнав факту оренди Чорноморським флотом цього об'єкту, який насправді оформлений документально і Росія платить за нього орендну плату", - заявив журналістам помічник головкому ВМФ РФ капітан 1 рангу Ігор Дигало.


Після закінчення зустрічі командувач ЧФ РФ Татаринов заявив журналістам: "На жаль, ніякого успіху в переговорах ми не добилися. Ми зіткнулися з явним ігноруванням угоди про статус і умови перебування Чорноморського флоту з боку начальника порту".


Переговорний процес буде продовжений.

Нагадуємо, що 14 січня міністр закордонних справ України Борис Тарасюк заявив, що вважає законним процес повернення у власність України маяків на території Криму. "Своє не можна захоплювати, своє можна тільки повертати. Росія незаконно утримувала всі об'єкти навігаційної гідрографічної служби. В даному разі іде законний правовий процес в межах законодавства України", - сказав міністр.


"Ті, хто з Чорноморського флоту народ мутять, вони повинні знати про відповідальність за неправду. Вони не можуть говорити, що в доповненнях (до Великого договору між Україною і РФ – ред.) міститься згадування про ці маяки. Там ні про які маяки не йдеться”, - зауважив Тарасюк.


Міністр також наголосив, що ситуація повинна бути розв’язана, і обидві сторони повинні дотримуватися своїх зобов'язань, оскільки ці гідрографічні споруди розташовані на території України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

419