Ціна російського газу для України може коливатися залежно від змін на нафтовому ринку, заявив голова “Газпрому” Олексій Міллер в інтерв'ю телеканалу «Росія».


"Ціни на газовому ринку прив'язані до цін на нафтопродукти і до цін на нафту, і якщо ціна на нафту, а відповідно ціна на нафтопродукти зростає, відповідно зростає ціна на газ. Тому ціна на українському ринку російського газу може бути протягом деякого часу і вищою, а може бути і нижчою", - наголосив Міллер.


Він нагадав, що сьогодні ціна російського газу, який “Газпром” постачає Україні, становить 230 доларів за тисячу кубометрів, повідомляє «УНІАН».


"Без сумніву, з урахуванням того, що ми з Україною перейшли на ринкові принципи роботи, ціна може підвищуватися, а може і знижуватися", - сказав голова “Газпрому”.


За словами Міллера, “Газпром” переходить на ринкові принципи роботи абсолютно з усіма без винятку республіками колишнього СРСР, які імпортують російський газ.

Раніше ForUm повідомляв, що 4 січня після тривалих переговорів «Газпром» і «Нафтогаз України» підписали п'ятирічний контракт на постачання газу Україні. «Газпром» постачатиме газ через «РосУкрЕнерго», при цьому «РосУкрЕнерго» перепродуватиме газ українським споживачам по 95 дол. за 1 тис. кубометрів. Різниця в ціні буде компенсована за рахунок включення в баланс «РосУкрЕнерго туркменського, узбецького і казахського газу», який коштує 55-65 дол. за тисячу кубометрів і становить близько 2/3 всіх поставок.

Президент України Віктор Ющенко заявив, що Україна не порушить своїх газових зобов'язань ні перед Росією, ні перед Європою. Таку думку він висловив на спільній прес-конференції з президентом Росії Володимиром Путіним в Астані, коментуючи результати двосторонніх українсько-російських переговорів.

«Україна не порушить жодної букви наших домовленостей – ні перед Росією, ні перед західними партнерами, я розумію, наскільки це важливо», - сказав зокрема Ющенко.

Говорячи про позитивні моменти газової угоди для України, Ющенко відзначив, що, по-перше Україна отримала газ за ціною 95 дол. за тис. куб. м; по-друге, збільшено ціну за транзит газу через територію України, а також об'єми прокачуваного газу на 11 млрд. куб. м. «Таким чином, у 2006 році ми матимемо рекордну кількість прокачуваного російського газу до Європи – приблизно 121 млрд. куб. м. Це хороша відповідь на всі ті проблеми, які були і з одногог, і з другого боку», - сказав Ющенко.

Коментуючи тему газової домовленості, Президент України заявив, що після досить драматичних подій сторони знайшли взаємовигідне рішення і зняли підозри одна з одної щодо того, що Росія продає за півціни газ Україні, а Україна за півціни транзитує його.

Президент РФ Володимир Путін не виключає, що в майбутньому ціна за російський газ, що постачається в Україну, може знизитися.

«Для нас важлива не сьогоднішня ціна, а європейська формула її розрахунку, - заявив глава російської держави 11 січня в Астані. - Сьогодні це 230 доларів за 1000 кубометрів, завтра може бути більше або менше. Зрозуміло, ми погодимося, якщо вона знизиться».

«Нас радує, що досягнутий компроміс, який, безумовно, піде на користь не тільки в енергетичній сфері, але і в інших сферах співпраці», - вважає Путін.

При цьому Президент Росії дипломатично відповів на питання українських журналістів про те, чи як і раніше в Москві вважають, що Україна крала газ, який Росія направляла до Європи. «Україна - наш найближчий сусід і партнер, і я вважаю, що стосовно такої країни потрібно вибирати коректні висловлювання, - сказав Путін. - Відносини між суб'єктами господарювання можуть бути прозоро проконтрольовані міжнародними організаціями».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

453