Керівник прес-служби Міністерства закордонних справ України Василь Філіпчук назвав свідомою дезінформацією і інформаційною провокацією заяву керівництва Чорноморського флоту Росії "про незаконне захоплення 13 січня Ялтинського маяка співробітниками українського держпідприємства "Держгідрографія". Про це говориться в заяві прес-служби українського зовнішньополітичного відомства.

"Забезпечення безпеки судноплавства в територіальних водах України є виключно прерогативою української держави, а виконання цих функцій покладено на Міністерство транспорту і зв'язку України, яке для цього створило підприємство "Держгідрографія". Тому спроба Чорноморського флоту взяти на себе таке завдання межує із спробою втручання у внутрішні справи України як суверенної держави", - зазначається в тексті документа.

Філіпчук наголосив при цьому, що спроби ЧФ обгрунтувати незаконне утримання контролю над Ялтинським маяком, який належить до об'єктів державного майна України, є "просто перекручуванням фактів і свідомою дезінформацією свого населення і українців".

"Зараз, за два тижні після того, як ми пережили інформаційну кампанію і публічне приниження України з боку представників "Газпрому", можна сміливо робити висновки, хто несе відповідальність за таку брудну інформаційну війну. Нам дуже неприємно, що знову вочевидь комусь хочеться нагнітати напругу між Україною і Росією", - вважає Філіпчук, про що він заявив вчора на брифінгу в МЗС.

Керівник прес-служби наголосив, що відповідно до міждержавної угоди між Україною і Росією про взаємне визнання прав і регулювання об'єктів власності від 15 січня 1993 року російська сторона визнала права власності України на всі об'єкти СРСР, які є на території української держави.

"Підписанням базових угод з питань ЧФ від 28 травня 1997 року Росія підтвердила права власності України на всі без винятку об'єкти нерухомого майна і земельні ділянки, які використовувалися ЧФ СРСР. Лише частина об'єктів, визначених доповненнями N2 і N3 до угоди про параметри розподілу ЧФ, передані в тимчасову оренду уряду РФ для використання в інтересах ЧФ РФ. Таким чином можна чітко констатувати, що Ялтинський маяк відсутній в переліку таких об'єктів", - завважив Філіпчук, повідомляє «ЛІГА».

Він також нагадав норми міжнародного морського права, що покладають відповідальність за гідрографію на державу, в територіальних водах якої здійснюється судноплавство. "Україна відповідальна за забезпечення безпеки судноплавства в своїх територіальних водах. Для цього створений і діє Ялтинський маяк", - сказав він.

Нагадаємо, напередодні російські засоби масової інформації з посиланням на прес-службу ЧФ РФ повідомили, що співробітники українського держпідприємства "Держгідрографія" 13 січня близько 11:00 за московським часом захопили Ялтинський маяк Чорноморського флоту Росії. В повідомленні стверджувалося, що українська сторона незаконно проникла на маяк під приводом ревізії об'єктів і устаткування. "На територію маяка на трьох машинах пройшли співробітники українського державного підприємства "Держгідрографія" на чолі з начальником Севастопольського філіалу цієї установи Володимиром Колпаковим з метою захоплення і переведення маяка під юрисдикцію України. Вони зламали замки в службових приміщеннях маяка, відібрали пропуск у начальника маяка і не допускають на територію об'єкту представників Чорноморського флоту".

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

360